Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Hasan Temiz *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Robertson, G.R., 1993. Food Packaging 2. Üçüncü, M., 1989. Gıda Maddelerinin Ambalajlanması. Ege Üniv. Müh

Dersin İçeriği

Bu ders kapsamında; neme, oksijene ve ışığa duyarlı gıdalar ile ambalaj arasındaki ilişkiler anlatılmakta; cam, kağıt, alüminyum, teneke ve plastik malzemeler ve çok katlı ambalaj malzemeleri tanıtılmakta; şişe, teneke kutu ve cam kavanozlara ambalajlama yöntemleri açıklanmakta ve çalışma prensiplerine göre ambalajlama makinaları anlatılmakta; aseptik ambalajlama ve modifiye atmosferde ambalajlama teknikleri tanıtılmakta, bu bağlamda gıdaların ambalajlanmasında kullanılabilecek ambalaj seçenekleri örneklemeler yapılarak analiz edilmekte; ambalajlama teknolojisindeki gelişmeler anlatılmakta ve gıda-ambalaj etkileşimleri hakkında bilgi verilmektedir.

Dersin Amacı

Dersin temel amacı, öğrencilere gıda teknolojisindeki önemli unsurlardan biri olan ambalajlama teknolojisinin önemi hakkında farkındalık yaratmaktır. Bu amaçla bu ders kapsamında ambalaj ve ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, gıdaların ambalajlanmasında kullanılan ambalaj malzemeleri, ambalaj malzemelerinin çok katlı kombinasyonları, ambalajlama sistem, yöntem ve makinaları tanıtılmakta, yeni ambalajlama teknolojileri, gıda-ambalaj etkileşimleri hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmaları sağlamaktır. Değişik gıda-ambalaj uygulama örnekleri verilerek bu bilgilerin pekiştirilmektedir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Paketleme teknolojisiner giriş. paketlemenin önemi ve fonksiyonları, Gıda bozulmaları
2 Kağıt ve kagıt esaslı paketleme materyalleri, cam paketleme materyalleri
3 Metal paketleme materyalleri, Alumınyum paketleme materyalleri
4 metal esaslı paketleme materyalleri
5 Metal ambalajlardaki bozulmalar
6 Plasitk ve palstik esaslı paketleme materyalleri, çok katlı paketleme materyalleri
7 Paketleme materyallerinde kaplama yöntemleri
8 Paketleme materyallerinde kaplama yöntemleri
9 Ara sınav
10 Gıda endüstrisinde aseptik paketleme teknolojisi
11 Gıda endüstrisinde modifiye ambalajlama teknolojisi
12 Migrasyon ve , barkotlama sistemleriGıda paketleme uygulamaları
13
14 Paketleme teknolojisindeki gelişmeler, aktif paketleme teknolojisi
15 Paketleme teknolojisindeki gelişmeler, aktif paketleme teknolojisi