Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1) Çengel, A.Y. and Boles, A.M., “Thermodynamics an Engineering Approach”, Mc-Graw Hill, (2002).
2) Van Wylen, G.J., Sonntag, R.E., Fundamentals of Classical Thermodynamics, 3rd Edition, SI Version, John Wiley&Sons, Newyork, 1985.
3) Güngör, A., Çözümlü Problemlerle Uygulamalı Termodianamik, Palme Yayıncılık, Ankara, 2015.
4) Güngör, A., Çözümlü Problemlerle Termodianamik, Palme Yayıncılık, Ankara, 2015.
5) Öztürk, A., Kılıç, A., Termodianmik Problemleri, Seç Kitap Dağıtım, 2. Baskı, İstanbul, 1987.
Dersin İçeriği
1) Entropi; entropinin artışı ilkesi; TdS denklemleri; sıvı, katı ve gazların entropi değişimleri; 2) Tersinir sürekli akış işi; izantropik verim; kompresor işinin en aza indirlmesi, Entropi dengesi. 3) Ekserji; Ekserjinin azalması ilkesi ve ekserji yok oluşu (yıkımı); İkinci yasa verimi. 4) Gaz akışkanlı güç çevrimleri, Otto, Diesel, Stirling ve Ericsson çevrimleri, Brayton çevrimi, 5) Buharlı ve Birleşik Güç Çevrimleri, Kojenerasyon, Soğutma çevrimleri, 6) Gaz-Buhar karışımları ve iklimlendirme (Nemli Hava Termodinamiği).
Dersin Amacı
Entropi, Ekserji, İzantropik verim, İkinci Yasa Verimi, Termodinamik Güç ve Soğutma Çevrimleri kavramlarının öğrenilmesi. Isı makinası ve ısı pompası çevrimlerinin termodinamik analizi. Güç ve soğutma çevrimlerinin hesaplarının yapılması. Güç ve soğutma sistemlerinin performansının entropi ve ekserji analiziyle belirlenmesi. Gaz-buhar karışımları ve iklimlendirmeyle ilgili mühendislik problemlerinin psikrometrik diyagram yardımıyla çözümlenmesi.