Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Lütfü Namlı Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Özdoğan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1) Çengel, A.Y. and Boles, A.M., “Thermodynamics an Engineering Approach”, Mc-Graw Hill, (2002). 2) Van Wylen, G.J., Sonntag, R.E., Fundamentals of Classical Thermodynamics, 3rd Edition, SI Version, John Wiley&Sons, Newyork, 1985. 3) Güngör, A., Çözümlü Problemlerle Uygulamalı Termodianamik, Palme Yayıncılık, Ankara, 2015. 4) Güngör, A., Çözümlü Problemlerle Termodianamik, Palme Yayıncılık, Ankara, 2015. 5) Öztürk, A., Kılıç, A., Termodianmik Problemleri, Seç Kitap Dağıtım, 2. Baskı, İstanbul, 1987.

Dersin İçeriği

1) Entropi; entropinin artışı ilkesi; TdS denklemleri; sıvı, katı ve gazların entropi değişimleri; 2) Tersinir sürekli akış işi; izantropik verim; kompresor işinin en aza indirlmesi, Entropi dengesi. 3) Ekserji; Ekserjinin azalması ilkesi ve ekserji yok oluşu (yıkımı); İkinci yasa verimi. 4) Gaz akışkanlı güç çevrimleri, Otto, Diesel, Stirling ve Ericsson çevrimleri, Brayton çevrimi, 5) Buharlı ve Birleşik Güç Çevrimleri, Kojenerasyon, Soğutma çevrimleri, 6) Gaz-Buhar karışımları ve iklimlendirme (Nemli Hava Termodinamiği).

Dersin Amacı

Entropi, Ekserji, İzantropik verim, İkinci Yasa Verimi, Termodinamik Güç ve Soğutma Çevrimleri kavramlarının öğrenilmesi. Isı makinası ve ısı pompası çevrimlerinin termodinamik analizi. Güç ve soğutma çevrimlerinin hesaplarının yapılması. Güç ve soğutma sistemlerinin performansının entropi ve ekserji analiziyle belirlenmesi. Gaz-buhar karışımları ve iklimlendirmeyle ilgili mühendislik problemlerinin psikrometrik diyagram yardımıyla çözümlenmesi.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Entropi kavramı, Clausius Eşitsizliği, Entropinin artışı ilkesi, Saf Maddenin Entropi Değişimi, TdS bağıntıları; sıvı, katı ve gazların entropi değişimleri.
2 Tersinir sürekli akış işi; kompresör işinin en aza indirilmesi; izantropik verimler; Entropi dengesi; entropi üretimi; kapalı sistemlerde ve kontrol hacimlarinde entropi dengesi.
3 Ekserji kavramı, Tersinir iş ve tersinmezlik, İkinci yasa verimi; Bir sistemin ekserji değişimi; Ekserjinin azalması ilkesi ve ekserji yok oluşu; Ekserji dengesi.
4 Gaz akışkanlı güç çevrimleri; Hava standardı kabulleri; Pistonlu motorlara genel bakış. Otto ve Diesel çevrimleri
5 Stirling ve Ericsson Çevrimleri; Brayton Çevrimi, Gaz Türbinlerinin Gelişimi, İdeal Tepkili Çevrimler.
6 Buharlı ve birleşik güç çevrimleri: Carnot buhar çevrimi, İdeal Rankine çevrimi, gerçek buharlı güç çevrimi; Rankine çevriminin verimini nasıl artırabiliriz?
7 İdeal ara buhar almalı Rankine Çevrimi; Birleşik ısı-güç üretimi, birleşik gaz-buhar güç çevrimi.
8 Soğutma çevrimleri: İdeal buhar sıkıştırmalı soğutma çevrimi, gerçek buhar sıkıştırmalı soğutma çevrimi
9 Arasınav
10 Isı pompası sistemleri; gaz akışkanlı soğutma çevrimi, soğurmalı soğutma sistemleri, soğutucu akışkan seçimi.
11 Gaz karışımları; Bir gaz karaşımının Mol ve kütle oranları, Gaz karışımlarının özelikleri: Mükemmel ve Gerçek Gazlar.
12 Gaz-buhar karışımları ve İklimlendirme; Kuru ve atmosferik hava; özgül ve bağıl nem, çiğ noktası sıcaklığı, psikrometrik diyagram, insan konforu ve iklimlendirme.
13 İklimlendirme işlemleri; duyulur ısıtma ve soğutme, nemlendirme ile ısıtma, soğutma ile nem alma, buharlaşmalı soğutma, hava akımlarının adyabatik karıştırılması.
14 Genel tekrar ve problem çözümleri