Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1) Incropera , F.P, DeWitt D.P., (Çev.: Taner Derbentli vd.) Isı ve Kütle Geçişinin Temelleri, Dördüncü Basımdan Çeviri, Literatür Yayınları, İstanbul, 2001.
2) Çengel, Y.A., Ghajar, A.J., (Çev. : Vedat Tanyıldızı vd.), Isı ve Kütle Transferi Esas ve Uygulamaları, Dördüncü Basımdan Çeviri, Palme Yayıncılık, Ankara, 2015.
3) Kakaç, S., Arınç, F., Örneklerle Mühendislik Isı Transferinin Asasları, Pelikan Yayınları, Ankara, 2004.
4) Halıcı, F., Gündüz, M., Örneklerle Isı Geçişi, Birsen Yayınevi, İstanbul, 2013.
Dersin İçeriği
1) Isı transferine giriş ve genel kavramlar, uygulama alanları. 2) İletimle ısı transferi, Fourier ısı iletim kanunu, sıcaklık dağılımı, sınır şartları, 3) Boyutsuz sayılar, elektriksel analog, ısıl direnç ve toplam ısı transfer katsayısı. ısıl temas direnci. 4) Kanatçıklarda ısı transferi, sıcaklık dağılımı, kanatçık verimi, 5) Zamana bağlı sıcaklık değişimleri, ısı transferi ile ilgili çözüm eğrilerinin incelenmesi. 6) Işımayla ısı transferi, tanımlar, gri yüzeyler, şekil faktörleri, gri yüzeylerde ışımayla ısı transferinde elektriksel analoji. 7) Taşınımla ısı transferinde genel kavramlar, hız dağılımları, süreklilik, hidrodinamik ve enerji denklemleri. 8) Laminer ve türbülanslı akımda ısı transferi ve sınır tabakaları. 9) Doğal taşınımla ısı transferi. Isı taşınımında benzerlik ve boyutsuz sayılar ve bunların fiziksel anlamları. yüksek hızlarda ısı taşınımı. 10) Isı değiştiricileri, LMTD ve NTU metoduyla ısı değiştirici çözümlemeleri.
Dersin Amacı
Isı transferinin temel mekanizmaları olan iletim, taşınım ve ışınım, Fourier ısı iletim kanunu, Newton'un soğuma kanunu ve Stefan-Boltzman ışınım kanununun öğretmek ve bunları uygulamada karşılaşılan ısı transfer problemlerine uygulayabilmek.