Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Aydın Durmuş *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1- Fundementals of Gas Dynamics, R.D. Zucker, O. Biblarz, 2002, Published by John Wiley & Sons, Inc. Hoboken New Jersey, Second Edition<br /><br />2-Akışkanlar mekaniği, Frank M. White: Çeviri kadir Kırkköprü, Erkan Ayder<br /><br />3-Gas Gas Dynamics, Haluk AKSEL,ODTÜ

Dersin İçeriği

1. hafta: Akışkanlar ve termodinamik temel kavramları ve tanımlar, durma özellikleri, ses hızı, Mach sayısı. 2. hafta: Sıkıştırılabilir akışla ilgili temel denklemler, özellikleri ve hesaplama metotları. 3. hafta: Bir boyutlu izentropik akış, akışın genel yapısı, hızları ve uygulamaları. 4. hafta: Değişik kesitli kanallarda daimi akışlar ve analizi (Ödev 1). 5. hafta: Yakınsak-ıraksak lülelerde izentropik akış ve lüle kayıpları. 6. hafta: Adyabatik sürtünmeli akış, Fanno akışı (Ödev 2). 7. hafta: İzotermal sürtünmeli akış. 8. hafta: Isı geçişinin akışlar ve sistemlere uygulanması, Rayleigh Akışı. 9. hafta: (Vize Sınavı), Normal şok dalgaları. 10. hafta: Eğik şok dalgaları. 11. hafta: Genişleme dalgaları ve Prandtl-Meyer genişleme dalgaları. 12. hafta: Kütle ilaveli akışlar. (Ödev 3). 13. hafta: Genelleştirilmiş akış ve sistemler. 14. hafta: Daimi olmayan akışlar ve özellikleri (Ödev 4). 15. hafta*: - 16. hafta*: Final Sınavı.

Dersin Amacı

Yüksek hızlı gaz akışlarında akışlar çoğunlukla sıkıştırılabilir akışlardır. Sıkıştırılabilir akış analizlerinde akışkanlar dinamiği ile termodinamik temel kanunları belirlenerek durma hali, ses hızı ve Mach sayısı tanımlanacaktır. Sıkıştırılabilir akış ortamları için bir boyutlu izentropik sesaltı ve sesüstü eşitlikleri geliştirilerek yakınsak-ıraksak lülelerde akış analizleri yapılacaktır. Yüksek akışlarda oluşan normal ve eğik şok dalgaları tanımlanarak sürtünme ve ısı geçişinin akış ortamına etkileri örnek uygulamalarla tartışılacaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gazların termodinamiği.
2 Hal denklemleri.
3 Enerji denkliği
4 Isı iletimi.
5 Hareket denklemleri.
6 Akustik yaklaşım, ses dalgaları.
7 Akustik yaklaşım, ses dalgaları.
8 Problem çözümü
9 Arasınav
10 Potansiyel akımlar.
11 Bir boyutlu sıkıştırılabilir akışlar
12 Bir boyutlu sıkıştırılabilir akışlar
13 Problem çözümü
14 Problem çözümü
15 Genel Tekrar
16