Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Arş. Gör. Hasan Baş *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1) OMURTAG H.M. Mühendisler için Mekanik-Statik, Birsen Yayınevi, 2009. 2) Omurtag H. M.,Mukavemet, Cilt 1, Birsen Yayınevi, 2007. 3) Omurtag H. M.,Mukavemet Çözümlü Problemler, Cilt 1,2008. 4) Mechanics of Materials, F. P. Beer and E. R. Johnston, Mc-Graw Hill Comp., England.

Dersin İçeriği

Genel ilkeler. Kuvvet vektörleri: Vektör işlemleri. Parçaçığın dengesi: Eşdüzlemsel sistemlerin dengesi. Üç boyutlu sistemlerin dengesi. Kuvvet sisteminin bileşkesi: Moment, kuvvet çifti momenti. Bileşke kuvvet ve kuvvet çifti momenti sistemi. Yayılı yükler: Katı cisimlerin dengesi: Katı cisimlerde eşdeğer kuvvet sistemleri. Yapısal Analiz: Kafes kiriş sistemleri, çerçeveler ve makineler. İç kuvvetler: Yapısal elemanlarda iç kuvvetler. Sürtünme. Sentroid ve ağırlık merkezi. Atalet momenti. Virtüel iş metodu. Mukavemete giriş, temel tanımlar iç kuvvet, dış kuvvet, gerilme, emniyet gerilmesi ve emniyet katsayısı ,termik gerilmeler, kompozit çubuklarda termik gerilme, öz ağırlığın şekil değiştirmeye etkisi, eşit mukavemetli çubuklar, basınçlı kaplarda meydana gelen gerilmeler, bir ve iki eksenli gerilme dönüşümleri, Mohr çemberi, asal gerilmeler, Hooke kanununun genel hali, düşey yüklü kirişlerde normal ve kayma gerilmeleri, çeşitli profil kesitlerde normal ve kayma gerilmeleri, kayma gerilmelerinin kesit tayininde önemi, eğilmede asal gerilmeler, millerin burulması, kolonlar teorisi, kalın ve ince kolonlar, birleşik mukavemet halleri.

Dersin Amacı

Mekaniğin temel kavramları ve vektörler hakkında temel bilgileri ve uygulamalarını öğretmek.Statik problemlerinin çözüm metotlarının belirlemesi, ağırlık merkezleri ve atalet momentlerinin hesabıyla ilgili bilgileri öğretmek. Sürtünme ve virtual iş yönteminin öğrenilmesi. Mukavemete giriş, temel tanımlar iç kuvvet, dış kuvvet, gerilme, emniyet gerilmesi ve emniyet katsayısı ,termik gerilmeler, kompozit çubuklarda termik gerilme, öz ağırlığın şekil değiştirmeye etkisinin öğrenilmesi.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Genel ilkeler. Kuvvet vektörleri: Vektör işlemleri.
2 Üç boyutlu vektörler
3 Parçaçığın dengesi
4 Parçaçığın dengesi
5 Moment
6 Ağırlık Merkezi
7 Rijit cismin düzlemde dengesi
8 Kafes sistemleri
9 Mukavemete giriş, temel tanımlar, Hooke kanunu
10 Nominal gerilmeler, normal gerilmeler (çekme, basma, eğme gerilmeleri)
11 Kayma gerilmeleri (kesme, burulma gerilmeleri), eşdeğer gerilme, gerilme hipotezleri
12 atalet momentleri
13 Kesme ve eğilme
14 Doğrusal hareket
15 Doğrusal hareket
16 Final