Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Firdevs Yüzbaşı Tobaz *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Kemal Gözler, Türk Anayasa Hukuku Dersleri, Ekin Yayıncılık, Bursa, Güncellenmiş 26. Baskı, 2021. Şeref İba/Abbas Kılıç, Anayasa Yargısı Dersleri, Turhan Yayıncılık, Ankara, Güncellenmiş ve Gözden Geçirilmiş 4. Baskı, 2021. İbrahim Ö. Kaboğlu, Anayasa Yargısı, İmge Kitabevi, İstanbul, 2007. Tolga Şirin, Türkiye'de Anayasa Şikayeti-Bireysel Başvuru, Oniki Levha Yayıncılık, İstanbul, 2013. 5. Metin Baykan Anayasa Mahkemesine Yapılan Bireysel Başvuruların Ön İncelemesi ve Kabul Edilebilirliği, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2020. 6. Osman Serkan GÜLFİDAN, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında ve Yaşam Hakkı Bakımından Devletin Pozitif Yükümlülükleri, Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018 (YÖK Ulusal Tez Merkezi aracılığı ile)

Dersin İçeriği

Bu dersin kapsamında, yasaların anayasaya uygunluğunu sağlayan siyasal ve yargısal denetim yolları, Anayasa yargısında denetim yolları, denetimin kapsamı, Türk anayasa yargısı ve mahkemesi, anayasa yargısında yorum, yürürlüğün durdurulması, yokluk, gibi konular yer almaktadır.

Dersin Amacı

Anayasaların bağlayıcılığı ve üstünlüğünü hayata geçiren siyasal ve yargısal kurumları ulusal hukuk ve karşılaştırmalı hukuk temelinde tartışmaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları