Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1- Immunology: A short course. 5 th ed., 2003. Richard Coico, Geoffrey Sunshine, Eli Benjamini. 2- İmmünoloji. Serdar DİKER 3- Veterinary Immunology, An introduction, 5 th ed., Tizard IR., 1996. 4- Vaccine Protocols. Methods in Molecular Medicine. Andrew Robinson, Graham H Farrar, Christopher N. Wiblin 1996. 5- Temel Mikrobiyoloji ve bağışıklık bilimi. Hakkı Bilgehan, 1994. 6- İmmunoloji. Osman ERGANİŞ, Ersin İSTANBULLUOĞLU.1993. 7- Clinical Immunology of the dog and cat. 2 nd ed., Michael J Day, 2008. 8- Practical Immunology,Frank C. Hay Olwyn M.R. Westwood,Fourth Edition, 2002.
Dersin İçeriği
İmmunoloji kavramının önemi Bağışıklık sistem organ ve hücrelerinin rolleri Bağışıklık kazanma yolları ve hekimlikteki önemi Enfeksiyon durumunda bağışıklığın önemi Antijen, antijen işlenme ve sunumu, bağışıklık sistemini uyaran antijenler İmmunglobulinler, yapısı, işlevi Hücresel immünite Bakterilere karşı immünite Viruslara karşı immun yanıt Fetal ve neonatal bağışıklık Mukozal bağışıklık Aşırı duyarlılık reaksiyonları ve profilaktik ve küratif korunma yöntemleri Veteriner hekimlikte aşılar ve aşı katkı maddeleri
Dersin Amacı
Genel olarak bağışıklık kavramı ve bunu etkileyen faktörlerin bilinmesi, bağışıklık oluşumunun temel mekanizmaları kavranarak, bağışıklık oluşturulması ve bağışıklık yanıtının izlenmesi amacıyla yapılan uygulamaların tatbiki, bakteri, virus ve toksinlere karşı gerçekleşen immunyanıt reaksiyonları ve hekimlikte önemi olan aşı ve profilaktik yaklaşımlar, aşırı duyarlıklık reaksiyonları ve önlenmesi konularında bilgi sahibi olunmasının sağlanması.