Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Arı Hastalıkları ve Zararlıları, 1991. Zeybek H, Tarım Orman ve Köyişleri Bak., Etlik Hayvan Hastalıkları Araşt. Enst. Yay., Ankara.
2. Bal Arısı Hastalıkları ve Zararlıları, 1996. Akkaya H, Vuruşaner C., Teknik Yayınları, İstanbul.
3. Diagnosis of Honey Bee Diseases, 2000 . Hachiro S, Knox DA, Agriculture Handbook No: AH-690, US.
4. Honey Bee Diseases and Pests: A Pratical Guide, 2006. Ryde D., Agricultural and Food Engineering Technical Report, FAO, Italy.
5. Bal Arısı Hastalıkları ve Zararlılarına Karşı Korunma, Mücadele ve Tedavi Yolları.2006. Kurt M, Gür Y. Tarım İl Müd. Çiftçi Eğitim Şubesi yayım. Samsun
Dersin İçeriği
Arıcılığın tarihçesi, dünya ve Türkiye'de arıcılık, kovan bireyleri ve yetiştiricilik, arı ürünleri, yavru arı hastalıkları, ergin arı hastalıkları, arı zararlıları
Dersin Amacı
Bal arıları ve yaban arıları hakkında kısa bilgiler verildikten sonra, bal arısının anatomisi, fizyolojisi, üreme özellikleri, yetiştirilmeleri, kovan yapısı ve ürünleri anlatılır. Bunun yanında, yavru ve ergin bal arılarının bakteriyel, viral, paraziter ve fungal hastalıkları, doğal düşmanları ile arılarda görülen toksikasyonlar ve bu hastalıklardan korunma yolları ve tedavi seçenekleri anlatılır. Ayrıca arının doğal dengedeki önemi, arıcılıkta Veteriner Hekimlerin görevleri konularından basedilir.