Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Özgür Çadırcı Prof. Dr. Ali Gücükoğlu Doç. Dr. Tolga Uyanık *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Veteriner Halk Sağlığı, Prof. Dr. Yusuf Doğruer, Selçuk Üniversitesi Masımevi, Konya, 2004. Veteriner Hekimliği Halk Sağlığı,Prof. Dr. Burhan Dinçer, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Teksiri, 1994. Besin Hijyeni, Hayvansal Gıdaların Sağlık Kontrolü, Turhan İnal, 1992. Gıda ve Tarım Bakanlığı, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Yönetmelik ve Tebliğleri

Dersin İçeriği

Veteriner hizmetlerinin halk sağlığının korunmasındaki rolü ve önemi, koruyucu hekimliğe yönelik temel bilgilerin kazanılması ve halk sağlığının korunmasına yönelik bilgi ve beceri sağlanması, gıda güvenliği, zoonozlar, çevre ve besin kirleticileri, ilaçlar ve diğer kimyasal maddelerle besin kirlenmesi, çevre ve insan sağlığı, Veteriner Hekimin ilaç kullanmadaki sorumlulukları dersin hedeflerini oluşturmaktadır.

Dersin Amacı

Veteriner Hekimin çevre ve halk sağlığındaki rolü, çiftlikten sofraya gıda güvenliği, zoonoz hastalıklarda koruma, kontrol ve yasal düzenlemeler, gıda kaynaklı hastalıklar, gıda zehirlenmeleri ve kimyasal kaynaklı besin zehirlenmeleri, gıda üretim ve satış yerlerinde bulunması gereken özellikler, başlıca çevre kirleticileri ve halk sağlığı açısından önemi, doğal denge ve canlılar üzerindeki etkileri ile çevrenin ve canlıların sağlığının korunması konularında bilgi vermek amaçlanır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 GİRİŞ, Veteriner halk sağlığı tanımı, Veteriner halk sağlığı hizmetleri
2 Zoonozlar, direk zoonozlar, siklozoonozlar Metazoonozlar, saprozoonozlar
3 Halk sağlığı açısından önemli zoonotik hastalıklar I Şap, Yalancı veba, Kuduz, SARS, Kuş gribi, KKKA
4 Halk sağlığı açısından önemli zoonotik hastalıklar II Domuz gribi, Q fever, Antrax, Tüberkulozizs
5 Halk sağlığı açısından önemli zoonotik hastalıklar III Brusellozis, Leptospirozis,Listeriozis, Salmonellozis, E.coli, Kampilobakteriozis,
6 Halk sağlığı açısından önemli zoonotik hastalıklar IV Toksoplazmozis, Ekinokokkozis-hidaditozis, Tenyazis, Sistiserkozis, BSE – nvCJD)
7 Zoonoz hastalıklardan korunma
8 Besin Hijyeni, Besin kaynaklı mikrobiyel hastalıklar Mikroorganizmaların kontrolü
9 Besin kaynaklı viral hastalıklar Besin kaynaklı paraziter hastalıklar
10 Biyojenik aminler
11 ARA SINAV
12 Biyolojik kökenli etkenlerden kaynaklanan zehirlenmeler
13 Kimyasal kaynaklı besin zehirlenmeleri Radyolojik Kirlenme
14 Gıda GüvenliğiGıda Güvenliği
15 Tek Tıp Tek Sağlık