Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Alper Çiftci Prof. Dr. Timur Gülhan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Thrusfield, M. (2000): Veterinary Epidemiology. 2nd. Ed., Blackwell Science 2. Martin, S.W., Meek, A.H., Willeberg, P. (1987): Veterinary Epidemiology, Principles and methods. Iowa State University Pres, Ames 3. Schwabe, C.W., Riemann, H.P., Franti, C.E. (1977): Epidemiology in Veterinary Practice. Lea and Febiger, Philadelphia

Dersin İçeriği

Hastalıkların çıkışı, yayılışı ve sıklığı ile bunlara karşı mücadelede kullanılan kontrol ve eradikasyon yöntemlerinin populasyon düzeyinde incelenmesi ile ilgili konular dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Dersin Amacı

Epidemiyolojinin tanımı, amacı ve bölümleri, hastalık belirleyicileri, mikroorganizmaların vücuda giriş, vücutta yayılış ve vücuttan çıkış yolları, infeksiyon tipleri ve populasyonda hastalık, hastalıkların dağılımları, ekoloji, epidemiyolojik araştırma tipleri, veri toplama ve sunma yöntemleri, ve hastalıkların kontrol ve eradikasyon yöntemleri hakkında teorik eğitimin verilmesidir

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 EPiDEMiYOLOJiNiN TANIMI, AMACI VE BÖLÜMLERi
2 SAĞLIK VE HASTALIK
3 HASTALIK BELiRLEYiCiLERi: KONAK- ETKEN- ÇEVRE BELiRLEYiCiLERi
4 ENFEKSiYONLARIN BULAŞMASI VE YAYILMASI
5 ENFEKSiYON TiPLERi
6 POPULASYONDA HASTALIK
7 HASTALIKLARIN SPASYAL VE TEMPORAL DAĞILIMI
8 EKOLOJiK YAKLAŞIM
9 Arasınav
10 EPiDEMiYOLOJiK ARAŞTIRMA
11 EPiDEMiYOLOJiK ARAŞTIRMA: I.AMAÇ VE VERi TOPLAMA-1
12 EPiDEMiYOLOJiK ARAŞTIRMA: I.AMAÇ VE VERi TOPLAMA-2
13 EPiDEMiYOLOJiK ARAŞTIRMA: II.VERiLERiN ANALiZi-1
14 EPiDEMiYOLOJiK ARAŞTIRMA: II.VERiLERiN ANALiZi-2
15 HASTALIKLARLA MÜCADELE