Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ali Gücükoğlu Prof. Dr. Göknur Terzi Gülel Prof. Dr. Özgür Çadırcı Doç. Dr. Gökhan İnat *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Arslan, A. 2002. Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi. Medipres – Malatya. Tezcan, İ., Yurtyeri, A. 1992. Et Ürünleri Teknolojisi. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir – Ankara. Yurtyeri, A. Erol, İ. Özdemir, H., Şireli, T. 2000. Et Muayenesi. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir – Ankara. Tezcan, İ. Ve Yurtyeri, A. 1997. Et Muayenesi. Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir – Ankara

Dersin İçeriği

Mezbahayı oluşturan bölümlerin yapısal özellikleri, kasaplık hayvanlarda sistematik et muayenesi, et muayenesi yönünden önemli bakteriyel, viral, paraziter hastalıklar ile patolojik değişikliklerin teşhisi, et mikrobiyolojisi ve et işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon konularını kapsamaktadır

Dersin Amacı

Kasaplık hayvan türlerine göre değişen sistemik et muayenesini öğreterek etlerden insanlara geçebilecek zoonotik hastalıklar ile antibiyotik, hormon, kimyasal kökenli kalıntı ve kontaminant içeren etlerin insan gıdası olarak tüketilmesini önleyerek suretiyle halk sağlığını korumak, bununla beraber et mikrobiyolojisi ve et sanayinde temizlik ve dezenfeksiyon kavramlarının öğrenilmesi amaçlanmıştır

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Et Sanayi ve Ülke Ekonomisine Katkısı Hayvansal Üretimin Amaçları Et Sanayi ve Ülke Ekonomisine Katkısı Hayvansal Üretimin Amaçları
2 Et Tanımı ve Çeşitleri Kas ve Kasla İlgili Dokular Et Tanımı ve Çeşitleri Kas ve Kasla İlgili Dokular
3 Kasların Hareket Mekanizması Kasın Ete Dönüşmesi Post Mortem Değişiklikler ve Etki Eden Faktörler Kasların Hareket Mekanizması Kasın Ete Dönüşmesi Post Mortem Değişiklikler ve Etki Eden Faktörler
4 Etin Bileşimi Etin Kalite Nitelikleri Etin Bileşimi Etin Kalite Nitelikleri
5 Karkasın Sınıflandırılması Karkasın Sınıflandırılması
6 Kasaplık Hayvanların Gövde Et Preparatları Kasaplık Hayvanların Gövde Et Preparatları
7 Et ve Et Ürünleri Muhafaza Yöntemleri (Soğutma, Dondurma) Et ve Et Ürünleri Muhafaza Yöntemleri (Soğutma, Dondurma)
8 Et ve Et Ürünleri Muhafaza Yöntemleri (Pastörizasyon, Sterilizasyon) Et ve Et Ürünleri Muhafaza Yöntemleri (Pastörizasyon, Sterilizasyon)
9 Et ve Et Ürünleri Muhafaza Yöntemleri (Dumanlama, Işınlama ) Et ve Et Ürünleri Muhafaza Yöntemleri (Dumanlama, Işınlama )
10 Post mortem değişiklikler Post mortem değişiklikler
11 Balık Etinin Genel Özellikleri ve Bileşimi Balık Etinin Genel Özellikleri ve Bileşimi
12 Kanatlı Etinin Genel Özellikleri ve Bileşimi Kanatlı Etinin Genel Özellikleri ve Bileşimi
13 Et Ürünleri Teknolojisi (Salam-Sosis) Et Ürünleri Teknolojisi (Salam-Sosis)
14 Et Ürünleri Teknolojis (Sucuk) Et Ürünleri Teknolojis (Sucuk)
15 Et Ürünleri Teknolojisi (Pastırma) Et Ürünleri Teknolojisi (Pastırma)