Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Emine Dıraman Dr. Öğr. Üyesi Yeliz Genç Bekiroğlu Öğr. Gör. Tuğba Cansu Topallı Öğr. Gör. Dr. Canan Asal Ulus *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Derste, tarafımdan hazırlanmış PowerPoint sunumları kaynak olarak kullanılmaktadır. Bu materyallerin tümü, öğrencilerin kolay erişimi için Google Classroom platformu üzerinden düzenli olarak paylaşılmaktadır.

Dersin İçeriği

Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi kavrayarak bireylerin sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesini amaçlamaktadır. Ders kapsamında, temel besin ögeleri, enerji dengesi, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri, beslenme bozuklukları ve kronik hastalıklarla beslenme ilişkisi ele alınmaktadır. Ayrıca, özel durumlarda beslenme, diyet planlaması ve günümüz beslenme eğilimleri gibi konular işlenerek öğrencilerin bilinçli besin seçimleri yapmaları hedeflenmektedir. Teorik bilgiler yanı sıra beslenme eğitimi ve sürdürülebilir beslenme gibi konularla bireylerin sağlıklı yaşam tarzı oluşturmalarına katkı sağlanmaktadır.

Dersin Amacı

Öğrencilerin sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirmelerine yardımcı olmak, beslenme ile sağlık arasındaki ilişkiyi kavramalarını sağlamak ve temel beslenme ilkeleri konusunda bilinç kazandırmayı amaçlamaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş ve Temel Kavramlar
2 Besin Ögeleri – Makrobesinler
3 Besin Ögeleri – Mikrobesinler
4 Enerji Dengesi ve Metabolizma
5 Beslenmenin Temel İlkeleri
6 Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme EğilimleriBeslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Eğilimleri
7 Beslenme Sorunları ve Yetersiz Beslenme
8 Ara Sınav
9 Özel Durumlarda Beslenme
10 Besinlerin Enerji Değerleri ve İşlenmesi
11 Organik ve İnorganik Besin Öğeleri
12 Sağlıklı Beslenme Kuralları ve Diyet Planlaması
13 Beslenme ve Kronik Hastalıklar
14 Günümüzde Beslenme Eğilimleri ve Gıda Endüstrisi
15 Beslenme Eğitimi ve Bilinçlendirme
16 Dönem Sonu Sınavı