Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Fulya Cengizhan Ertan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

İlk Yardımın Tanımı, Önemi, İlkeleri, Kanamalar (çeşitleri) ,Kırık Çıkık Burkulma ve Şok (çeşitleri), Yaralanmalar , Yabancı Cisim Aspirasyonu, Yanıklar, Sıcak ve Soğuğa Maruz kalma, Zehirlenmeler vb durumlardaki ilkyardım müdahaleleri ve Tıbbi Koruyucu Sağlık önlemleri vb konularında bilgiler paylaşılmaktadır.

Dersin İçeriği

Sınıf içi teorik ve görsel anlatım , bilgilerin kavratılmasına yönelik resim video kısa film vb gösterimi Öğretilen bilgilere uygun pekiştirici ulusal yada uluslararası kesitlerinin izletilmesi ve tartışılması ,Derse Aktif Katılım, Gösterip Yaptırma, Soru Cevap, Ödev, Proje Hazırlama Akran Eğitimi ,Beyin Fırtınası ,Bireysel ve Grup Çalışması vb

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, kişilerin yaşamını veya sağlığını tehlikeye düşüren kaza, hastalık vb. durumlarda, sağlık ekibinin yardımı sağlanana kadar, yaşamın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önlemek amacıyla olay yerinde yapılan (ilaçsız) uygulamaların öğretilmesidir. İlk Yardımın Tanımı, Önemi, İlkeleri, Kanamalar (çeşitleri) ,Kırık Çıkık Burkulma ve Şok (çeşitleri), Yaralanmalar , Yabancı Cisim Aspirasyonu, Yanıklar, Sıcak ve Soğuğa Maruz kalma, Zehirlenmeler vb durumlardaki ilkyardım müdahaleleri ve Tıbbi Koruyucu Sağlık önlemleri vb konularında bilgiler paylaşılmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin tanımı ve hedefleri, temel kavramlar, İlkyardımın tanımı, amaçları, ilkyardımın kuralları
2 İlkyardımcının müdahale ile ilgili yapması gerekenler nelerdir? İlkyardımcının özellikleri nasıl olmalıdır?
3 Hayat kurtarma zinciri nedir? İlkyardımın ABC’si nedir?
4 İlkyardımcının bilmesi gereken ve vücudu oluşturan sistemler nelerdir? Vücutta nabız alınabilen bölgeler nelerdir? Hasta/yaralının değerlendirilmesinin amacı nedir? Hasta/yaralıların ilk değerlendirilme aşamaları nelerdir?
5 Solunum ve kalp durması nedir? Temel yaşam desteği nedir? Hava yolunu açmak için Baş-Çene pozisyonu nasıl verilir? Yapay solunum nasıl yapılır? Dış kalp masajı nasıl yapılır?
6 Hava yolu tıkanıklığı nedir? Hava yolu tıkanıklığı belirtileri nelerdir? Tam tıkanıklık olan kişilerde Heimlich manevrası nasıl uygulanır? Kısmi tıkanıklık olan kişilerde nasıl ilkyardım uygulanır?
7 Kanama nedir? Kaç çeşit kanama vardır? Kanamalarda ilkyardım uygulamaları nelerdir? Vücutta baskı uygulanacak noktalar nelerdir?
8 Hangi durumlarda turnike uygulanmalıdır? Turnike uygulamasında dikkat edilecek hususlar neler olmalıdır? El ve ayak kopmalarında turnike nasıl uygulanır?
9 Değerlendirme
10 Şok nedir? Kaç çeşit şok vardır? Şok belirtileri nelerdir? Şokta ilkyardım uygulamaları nelerdir? Şok pozisyonu nasıl verilir? Yara nedir? Kaç çeşit yara vardır? Yaraların ortak belirtileri nelerdir? Yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır?
11 Ciddi yaralanmalar nelerdir? Ciddi yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Delici göğüs yaralanmalarında ne gibi sorunlar görülebilir? Delici göğüs yaralanmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır? Delici karın yaralanmalarında ne gibi sorunlar olabilir? Delici karın yaralanmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır?
12 Kafatası ve omurga yaralanmaları neden önemlidir? Kafatası yaralanmaları çeşitleri nelerdir? Kafatası ve omurga yaralanmalarının nedenleri nelerdir? Kafatası ve omurga yaralanmalarında belirtiler nelerdir? Kafatası ve omurga yaralanmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır?
13 Yanık nedir? Kaç çeşit yanık vardır? Yanığın ciddiyetini belirleyen faktörler nelerdir? Yanıklar nasıl derecelendirilir? Sıcak çarpması belirtileri nelerdir?
14 Kırık nedir? Kaç çeşit kırık vardır? Kırık belirtileri nelerdir? Kırığın yol açabileceği olumsuz durumlar nelerdir? Kırıklarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Burkulma nedir? Burkulma belirtileri nelerdir? Burkulmada ilkyardım nasıl olmalıdır? Çıkık nedir? Çıkık belirtileri nelerdir? Çıkıkta ilkyardım nasıl olmalıdır? Kırık çıkık ve burkulmalarda tespit nasıl olmalıdır? Tespit sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Tespit yöntemleri nelerdir?
15 Bilinç bozukluğu/Bilinç kaybı nedir? Bilinç kaybı nedenleri nelerdir? Bilinç bozukluğu belirtileri nelerdir? Bilinç bozukluğu durumunda ilkyardım nasıl olmalıdır? Koma pozisyonu (Yarı yüzükoyun-Yan pozisyon) nasıl verilir?
16 Değerlendirme