Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Murat Eliöz Öğr. Gör. Meryem Gezer Sevinç Öğr. Gör. Meryem Gezer Sevinç *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Yahya Özsoy-Mehmet Özyürek-Süleyman Eripek, “Özel Eğitime Muhtaç Çocuklar Özel Eğitime Giriş”, Karatepe Yayınları Ruhi Kılıç, Özel Eğitim Hizmetleri Tanıtım El Kitabı, Cavkaytar, A. ve Diken, İ.H. (2005). Özel Eğitime Giriş. Ankara: Kök Yayıncılık. Eripek, S. (Editör) (2003) Özel Eğitim. Eskişehir: Ana.Ün.AÖF Okulöncesi Öğretmenliği Lisans Programı. Konrot, A. (2003) "Okulöncesi Dönemde Dil ve Konuşma Sorunları", Çocukta Dil ve Kavram Gelişimi. Özer,D.S.; Engelliler İçin Beden Eğitimi ve Spor , Nobel Yayınevi, Ank.2001.

Dersin İçeriği

Tarihçe, Paralimpik kavramı, sınıflamalar ve tanımlamalar, aktiviteler, özel olimpiyatlar

Dersin Amacı

Engelliler için eğitim kavramlarının açıklaması, engellilerin fiziki, sosyal ve psikolojik özellikleri, engellilerin eğitiminde sporun yeri ve etkisi.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Tanışma. Dersle ilgili genel ve özel açıklamalar. Dersin hedef/hedefleri, amaçları ve öğrenci kazanımları. Temel Terimler ve Tanımlar hakkında bilgiler anlatılır.
2 Engelliliğin nedenleri, önlenmesi ve sınıflandırılması. Özel eğitim ilkeleri. Özel eğitimde kaynaştırma (entegrasyon) konusuyla ilgili bilgilerin aktarılması. 3 Engelli çocukların ana babaların duyguları. Türkiye de özel eğitim hizmetlerinin yapılanması. Dünya da ve Türkiye de yapılan spor organizasyonları ile ilgili bilgilerin anlatılması. 4 Zihinsel Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, zihinsel engelli çocukların gelişimsel özellikleri, zihinsel engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktaların anlatılması.
3 Engelliliğin nedenleri, önlenmesi ve sınıflandırılması. Özel eğitim ilkeleri. Özel eğitimde kaynaştırma (entegrasyon) konusuyla ilgili bilgilerin aktarılması. 3 Engelli çocukların ana babaların duyguları. Türkiye de özel eğitim hizmetlerinin yapılanması. Dünya da ve Türkiye de yapılan spor organizasyonları ile ilgili bilgilerin anlatılması. 4 Zihinsel Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, zihinsel engelli çocukların gelişimsel özellikleri, zihinsel engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktaların anlatılması.
4 Engelliliğin nedenleri, önlenmesi ve sınıflandırılması. Özel eğitim ilkeleri. Özel eğitimde kaynaştırma (entegrasyon) konusuyla ilgili bilgilerin aktarılması. 3 Engelli çocukların ana babaların duyguları. Türkiye de özel eğitim hizmetlerinin yapılanması. Dünya da ve Türkiye de yapılan spor organizasyonları ile ilgili bilgilerin anlatılması. 4 Zihinsel Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, zihinsel engelli çocukların gelişimsel özellikleri, zihinsel engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktaların anlatılması.
5 Görme Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, görme engelli çocukların gelişimsel özellikleri, görme engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar. 6 İşitme Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, işitme engelli çocukların gelişimsel özellikleri işitme engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar. 7 Fiziksel (Ortopedik) Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, fiziksel engelli çocukların gelişimsel özellikleri, fiziksel engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar. 8 Genel Tekrar
6 Görme Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, görme engelli çocukların gelişimsel özellikleri, görme engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar. 6 İşitme Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, işitme engelli çocukların gelişimsel özellikleri işitme engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar. 7 Fiziksel (Ortopedik) Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, fiziksel engelli çocukların gelişimsel özellikleri, fiziksel engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar. 8 Genel Tekrar
7 Görme Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, görme engelli çocukların gelişimsel özellikleri, görme engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar. 6 İşitme Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, işitme engelli çocukların gelişimsel özellikleri işitme engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar. 7 Fiziksel (Ortopedik) Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, fiziksel engelli çocukların gelişimsel özellikleri, fiziksel engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar. 8 Genel Tekrar
8 Görme Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, görme engelli çocukların gelişimsel özellikleri, görme engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar. 6 İşitme Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, işitme engelli çocukların gelişimsel özellikleri işitme engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar. 7 Fiziksel (Ortopedik) Engelli çocukların ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, fiziksel engelli çocukların gelişimsel özellikleri, fiziksel engelli bireyler için fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar. 8 Genel Tekrar
9 VİZE SINAVI
10 Yaygın Gelişimsel Bozukluğu olan çocuklar ve Duygusal ve Davranış Bozukluğu olan çocuklar ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, gelişimsel özellikleri, fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar. 10 Engelli çocuklar için beden eğitiminin hedefleri ve amaçları, fiziksel etkinliklerin gelişime katkıları, algısal-motor bozukluklar, engelli çocuklar için geliştirilmiş özel beden eğitimi modelleri 11 Beden eğitimi dersinde engelli çocukların değerlendirilmesi, engelli bireyler için geliştirilmiş motor yeterlilik testleri.
11 Yaygın Gelişimsel Bozukluğu olan çocuklar ve Duygusal ve Davranış Bozukluğu olan çocuklar ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, gelişimsel özellikleri, fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar. 10 Engelli çocuklar için beden eğitiminin hedefleri ve amaçları, fiziksel etkinliklerin gelişime katkıları, algısal-motor bozukluklar, engelli çocuklar için geliştirilmiş özel beden eğitimi modelleri 11 Beden eğitimi dersinde engelli çocukların değerlendirilmesi, engelli bireyler için geliştirilmiş motor yeterlilik testleri.
12 Yaygın Gelişimsel Bozukluğu olan çocuklar ve Duygusal ve Davranış Bozukluğu olan çocuklar ve bireylerin tanım ve sınıflandırılması, gelişimsel özellikleri, fiziksel aktivitelerde dikkat edilecek noktalar. 10 Engelli çocuklar için beden eğitiminin hedefleri ve amaçları, fiziksel etkinliklerin gelişime katkıları, algısal-motor bozukluklar, engelli çocuklar için geliştirilmiş özel beden eğitimi modelleri 11 Beden eğitimi dersinde engelli çocukların değerlendirilmesi, engelli bireyler için geliştirilmiş motor yeterlilik testleri.
13 Engelli bireyler için geliştirilmiş motor yeterlilik testleri. 13 Bireysel beden eğitimi programları, engelli çocukların eğitiminde kullanılan öğretim teknikleri. 14 Engelli bireylerin yaptığı spor branşlarının oyun kuralları.
14 Engelli bireyler için geliştirilmiş motor yeterlilik testleri. 13 Bireysel beden eğitimi programları, engelli çocukların eğitiminde kullanılan öğretim teknikleri. 14 Engelli bireylerin yaptığı spor branşlarının oyun kuralları.
15 Engelli bireyler için geliştirilmiş motor yeterlilik testleri. 13 Bireysel beden eğitimi programları, engelli çocukların eğitiminde kullanılan öğretim teknikleri. 14 Engelli bireylerin yaptığı spor branşlarının oyun kuralları.
16 FİNAL SINAVI