Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Erol Doğan Doç. Dr. Erol Doğan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1-T.C. MİLLİ EĞİTİM GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI,’’Spor ve Tesisleri İçin Devlet – Millet Elele’’ Milli Eğitim Basımevi, ANKARA- 1984. 2- KILINÇ, Güngör; ‘’Beden Eğitimi Ve Spor Araç Ve Gereçleri’’,İzmir Yüksek Öğretmen Okulu kitaplığı, Kitap No:2761-371,73 – İZMİR. 3-BAŞBAKANLIK GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLĞÜ.,’’Spor Şurası’’ ANKARA-1994-1999. 4-BAŞBAKANLIK GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLĞÜ.,’’Sporda On Yıl’’ ANKARA-1985-1994. 5-BEDEN TERBİYESİ VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN, ANKARA-(21.5.1986 Tarihli kanun:3289 ). 6-BAŞBAKANLIK GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLĞÜ, ’’Yönetmelikler’’ ANKARA-1995. 7-ÇANKAYA,Cemali.,’’ Spor Tesisleri İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon’’ (Yayınlanmamış Ders Notlarım).1994. 8-ÇANKAYA,Cemali.,’’Spor Tesisleri İşletmelerinde Eğitim Sorunları ve Çözüm Yolları’’.Yüksek Lisans Tezi),BURSA-1988. 9-MİLLİ EĞİTİM GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI BEDEN TERBİYESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.,’’3074 Sayılı Akaryakıt Tüketim Vergisi Kanunu Gereğince Yapılacak Spor Tesisleri Açıklama Rehberi’’ANKARA-1985. 10-ŞIPAL,M.,Can.,’’Oyun daha çok Bir Beden Faaliyetidir’’ANKARA-1985. 11-TAYGA,Yunus.,’’Türk Spor Tarihine Genel Bakış’’ANKARA. 12- KILIÇ, Güngör. Beden Eğitimi ve Spor Saha, araç ve Gereçleri. Beden Eğitimi ve Spor Genel Müdürlüğü Basımevi, Demirbaş no:2761-371,1973-Ankara.

Dersin İçeriği

Spor, Spor Tesislerinin, Spor Saha ve Malzemelerinin tarihçesi. Spor Tesislerinin, Spor Saha ve Malzemelerinin Branşlara göre sınıflandırılması. Ödev konularının belirlenmesi ve bu ödevleri hazırlarken göz önünde tutulacak kriterlerin tespiti. Stadyum ve iç ünitelerinin ebat, yapım ve kullanım bilgilerinin öğretilmesi.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı; Spor sahaları ile bu sahalarda , spor uygulamalarında kullanılan araç gereç ve spor malzeme bilgilerinin öğretilmesini içermektedir. Spor sahalarının boyutları ile bu sahalardaki diğer spor donatılarının yapımı, bakımı, kullanılması ve korunması ile ilgili bilgilerin teorik ve uygulamalı olarak kazandırılmasını amaçlamaktadır. Ayrıca; spor saha, malzeme, ve diğer spor donatılarına ait teori, kavram, ilke ve yöntemlerin öğretilmesi de diğer amacını oluşturmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Spor Saha ve Malzeme Bilgileri Dersini, tanıtma, dersin gerekliliğini, önemini ve beklentileri.
2 Spor, Spor Tesislerinin, Spor Saha ve Malzemelerinin tarihçesi.
3 Spor Tesislerinin, Spor Saha ve Malzemelerinin Branşlara göre sınıflandırılması. Ödev konularının belirlenmesi ve bu ödevleri hazırlarken göz önünde tutulacak kriterlerin tespiti.
4 Stadyum ve iç ünitelerinin ebat, yapım ve kullanım bilgilerinin öğretilmesi.
5 Basketbol Saha ve Malzeme Bilgileri ; boyutları, malzemeleri,kullanılan araç gereçler ve kullanım ve bakımlarının anlatımı. Bölümün büyük salonundaki saha ve malzemeleri.
6 Futbol Saha ve Malzeme Bilgileri ; boyutları, malzemeleri, kullanılan araç gereçler ve kullanım ve bakımlarının anlatımı. Bölümün büyük sahası ile Üniversitemize ait Spor Müdürlüğünün çim spor sahasının incelenmesi.
7 Voleybol Saha ve Malzeme Bilgileri ; boyutları, malzemeleri,kullanılan araç gereçler ve kullanım ve bakımlarının anlatımı. Bölümün büyük salonundaki saha ve malzemeleri imceleme. Yüzme Havuzlarının boyutları, su ve temizliği ve bakımları ile ilgili Bilgiler.
8 Güreş Sporuna ait Saha ve Malzeme Bilgi ve çeşitlerini; boyutları, malzemeleri,kullanılan araç gereçler ve kullanım ve bakımlarının anlatımı. Bölümün çim sahaları ile güreş salonunun incelenmesi.
9 Ara sınav
10 Yüksek performanslı spor malzemeleri (yüzücü mayoları, hidrofobik yüzeyler, dalgıç malzemeleri
11 Basket potalarının dizaynı ve malzeme seçimi Spor toplarının dizayn, aerodinamik prensipler, sürtünme ve özellikleri (basket, futbol, pinpon, voleybol, su topu, kriket, bovling)
12 Golf malzemeleri ve dizaynı (toplar, sopa) Halı sahalarda kullanılan malzemeler ve özellikleri
13 Koruyucu spor malzemeleri(Yüksek enerji absorblama ve yüksek mukavemet teorileri): kasklar, maskeler, dizlik ve bileklikler )
14 Kayak ve sörf ekipmanları, çok katmanlı yapılar, sörf tasarım Tenis ekipmanları
15 Engelliler için geliştirilen spor ekipmanları