Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
İslam Mezhepleri Tarihi, (Ed. M. Saffet Sarıkaya, Mehmet Ümit), Nobel Yay., Ank., 2021. M. Saffet Sarıkaya, İslam Düşünce Tarihinde Mezhepler, İst., 2009. H. İbrahim Bulut, İslam Mezhepleri Tarihi, Ankara Okulu Yay., Ank., 2012 E. Ruhi Fığlalı, İmâmiyye Şiası, Ank., 1984. E. Ruhi Fığlalı, Günümüz İslam Mezhepleri, İzmir, 2008. W. Montgomery Watt, İslam Düşüncesinin Teşekkül Devri, (Çev. E. Ruhi Fığlalı), İst., 1998. Harun Yıldız, Kendi Kaynakları Işığında Hariciliğin Doğuşu ve Gelişimi, Ankara, 2023. Harun Yıldız, Anadolu Alevîliği Amasya Yöresi Bağlamında Bir İnceleme, Ank., 2021.
Dersin İçeriği
İslam Mezhepleri Tarihi’nin konusu, amacı ve metodu / Mezheplerin ortaya çıkış sebepleri /Erken dönem İslam tarihinde ortaya çıkan ilk siyasal ihtilaflar ve mezheplerin doğuşuna etkileri / Müslümanlar arasında ortaya çıkan ilk farklılaşma hareketi: Hâricîler, Hâricîlerin başlıca kolları ve temel görüşleri / Şîîler, Tarihsel gelişimi ve inançlar / Başlıca Şîî fırkaları, Zeydiyye, İmâmiyye/İsnâ Aşeriyye, İsmailiyye, Bâtınîlik ve Dürzîlik / Mu’tezile Doğuşu ve Tarihsel Gelişimi; Mu’tezile’nin temel görüşleri / Mürcie Doğuşu ve Tarihsel gelişimi / Ehl-i Sünnet Ekolü Doğuş ve Gelişim; Ehl-i Sünnet’in itikâdî kolları: Selefîlik, Eş’arîlik, Mâturidîlik / Günümüz Türkiyesi’nde mezhep ve dinî gruplar: Anadolu Alevîleri/Kızılbaşlar Doğuşu, Gelişimi ve Temel inançlar / Nusayrîler, Yezidîler.
Dersin Amacı
İslam mezheplerinin önemi, başlıca konuları, metotları ve mezhepler arasında tarihsel süreç içerisinde ortaya çıkan farklılıklar ile mezheplerin İslam düşüncesindeki yerine ilişkin kapsamlı bir bakış açısı ile sahanın temel konu ve sorunlarını tanıyabilme becerisi kazanmak