Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Muhittin Düzenli *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ahmet Yücel, Hadis Usulü, İFAV, İstanbul, 2017. İbn Salâh, Ebû Ömer Osman b. Abdurrahman eş-Şehruzûrî, Ulûmu’l-Hadis, thk. Nureddin Itr, Menhecu’n-nakd, Beyrut, 1986. İsmail Lütfi Çakan, Hadis Edebiyatı, İFAV, İstanbul,2004 Yavuz Ünal, Hadisin Doğuş ve Gelişim Tarihine Yeniden Bakış, Ensar Yay. 2010

Dersin İçeriği

Hadis Usûlü ilminin doğuşu ve tarihi gelişimi; bu sahada te'lif edilen meşhur eserler; Bize ulaşması bakımından haberin kısımları: Mütevâtir, Âhâd (Meşhûr, Azîz, Garîb); Kuvvet ve zayıflık açısından âhâd haberin kısımları; Makbûl haberin kısımları

Dersin Amacı

Öğrencilere hadis usulünün temel kaynaklarını tanıtmak, güvenilirlik ve sahihlik noktasında hadis terminolojisini öğretmek.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Temel kavramlar: Hadis, sünnet, haber, eser, rivayet, ravi, mervi, Sünnete yönelik temel yaklaşımlar (Ehl-i Rey, Ehl-i Hadis)
2 Temel kavramlar: Hadis, sünnet, haber, eser, rivayet, ravi, mervi, Sünnete yönelik temel yaklaşımlar (Ehl-i Rey, Ehl-i Hadis)
3 Hz. Peygamber'in ve hadisin dindeki yeri Hz. Peygamber'in görevleri, Sünnet vahiy ilişkisi Hadis karşıtlığının tarihsel süreci ve günümüze yansımaları.
4 Hz. Peygamber'in ve hadisin dindeki yeri Hz. Peygamber'in görevleri, Sünnet vahiy ilişkisi Hadis karşıtlığının tarihsel süreci ve günümüze yansımaları.
5 Hadisin Oluşumu, Hadislerin Yazılması, Sahabe Tarafından Yazılan İlk Yazılı Hadis Sahifeleri Hadislerin Topluma İntikal Keyfiyeti, Sahabenin Hadis Anlayışı ve Hadis Rivayetindeki Yeri, Sahabenin Hadis Öğrenim ve Öğretim Metotları, Hadis Rivayeti için Yapılan Seyahatler, (Rıhle Faaliyetleri)
6 Hadisin Oluşumu, Hadislerin Yazılması, Sahabe Tarafından Yazılan İlk Yazılı Hadis Sahifeleri Hadislerin Topluma İntikal Keyfiyeti, Sahabenin Hadis Anlayışı ve Hadis Rivayetindeki Yeri, Sahabenin Hadis Öğrenim ve Öğretim Metotları, Hadis Rivayeti için Yapılan Seyahatler, (Rıhle Faaliyetleri)
7 Hadiste isnad faaliyetinin doğuşu ve gelişmesi, Hadis uydurmacılığına karşı alınan ilk önlemler. Cerh ve Tadil hareketi (Hadis Tenkitçiliğin Doğuşu ve Gelişimi.)
8 Hadiste isnad faaliyetinin doğuşu ve gelişmesi, Hadis uydurmacılığına karşı alınan ilk önlemler. Cerh ve Tadil hareketi (Hadis Tenkitçiliğin Doğuşu ve Gelişimi.)
9 VİZE HAFTASI
10 Hadislerin Tedvini, Resmi ve sistemli hadis toplama faaliyetleri, İksaru'l-Hadis ve Karşıt söylemler
11 Hadislerin Tasnifi, İlk Tasnif Edilen Hadis Eserleri ve Türleri
12 Tasnif sonrası dönem (Müstedrek, müstahrec, Zevaid, Cem’, Tahric, Şerh)
13 Son Dönem Hadis Çalışmaları; Oryantalistler ve Hadis, İslam Dünyası ve Hadis, Hint Alt Kıtasında Hadis Çalışmaları, Arap Dünyasında Hadis Çalışmaları
14 Günümüz Türkiye’sinde Hadis Çalışmaları, İlahiyat Fakülteleri öncesi ve sonrasındaki ilmi faaliyetler Son dönemin genel özellikleri ve genel değerlendirme
15
16