Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Mehmet Çetin Prof. Dr. Mehmet Çetin *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Thomas J. Wilbanks, Steven J. Fernandez, Climate Change and infrastructure, urban systems, and Vulnerabilities, Technical Report for the US Department of Energy in Support of the National Climate Assessment, National Climate assessment regional technical input report series, Islandpress, 2013. Viacheslav Vasenev, Elvira Dovletyarova, Zhongqi Cheng, Riccardo Valentini, Carlo Calfapietra Editors, Green Technologies and Infrastructure to Enhance Urban Ecosystem Services Proceedings of the Smart and Sustainable Cities Conference 2018. Design Standards for Urban Infrastructure, https://www.cityservices.act.gov.au/plan-and-build/pre-development-applications/estate-development-plans/design_standards_for_urban_infrastructure. Kimberly Etingoff (ed.), URBAN ECOLOGY Strategies for Green Infrastructure and Land Use, 2016 by Apple Academic Press, Inc. Anthony G. Bigio and Bharat Dahiya , Urban Environment and Infrastructure Toward Livable Cities, THE WORLD BANK, 2014.

Dersin İçeriği

1. Kentsel ağların ve teknik altyapının bölgesel ve kentsel etkilerini tanımlayabilecek, 2 . Çevre ve altyapı sorunlarını, eşiklerini ve sorunları belirleyen değişkenleri açıklayabilecek, 3 . Altyapı sorunlarının ve risklerinin bölgesel ve kentsel planlama yaklaşımları üzerindeki etkilerini tartışabilecek, 4 . Bölgesel ve kentsel kalkınma ile altyapıyı ilişkilendirebilecek, 5 . Altyapının çeşitli yönleri ile kent planlama süreci içerisindeki konumunu sorgulayabilecek, 6 . Altyapı yönetiminin, politikalarının ve ekonomisinin bölgesel ve kentsel ölçekteki etkilerini değerlendirebilecek, 7 . Dünya ve Türkiye'deki altyapı uygulamalarından hareketle bölgesel ve kentsel planlama süreci içerisinde altyapıya temellenen planlama strateji ve yaklaşımlarını geliştirebilecektir.

Dersin Amacı

KENTSEL PLANLAMA VE KENTSEL ALTYAPI Bu dersin amacı, öğrencilere kentsel altyapı planlaması ve yönetiminin güncel olarak karşılaşılan yerel ve küresel zorluklar bağlamında aktarılmasıdır. Ayrıca gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde altyapı sorunları ve planlama uygulamaları ile iklim değişikliği uyum programı kapsamında dirençli kentlerin oluşturulması konularının da öğrenciye aktarılması hedeflenmektedir. 1. Kentsel ağların ve teknik altyapının bölgesel ve kentsel etkilerini tanımlayabilecek, 2 . Çevre ve altyapı sorunlarını, eşiklerini ve sorunları belirleyen değişkenleri açıklayabilecek, 3 . Altyapı sorunlarının ve risklerinin bölgesel ve kentsel planlama yaklaşımları üzerindeki etkilerini tartışabilecek, 4 . Bölgesel ve kentsel kalkınma ile altyapıyı ilişkilendirebilecek, 5 . Altyapının çeşitli yönleri ile kent planlama süreci içerisindeki konumunu sorgulayabilecek, 6 . Altyapı yönetiminin, politikalarının ve ekonomisinin bölgesel ve kentsel ölçekteki etkilerini değerlendirebilecek, . Dünya ve Türkiye'deki altyapı uygulamalarından hareketle bölgesel ve kentsel planlama süreci içerisinde altyapıya temellenen planlama strateji ve yaklaşımlarını geliştirebilecektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş; tanımlar ve kavramlar: Altyapı, kent ve bölge
2 Teknik altyapı sistemlerinin tarihsel gelişimi
3 Teknik altyapı türleri, özellikleri ve düzenlenmesi Öğrencilere ödev verilecektir
4 Bölgesel ve kentsel ağlar - Sürdürülebilir bölgeler ve kentler
5 Çevre ve altyapı sorunları, eşikleri - Teknik altyapı hizmetlerinin ve projelerinin niteliklerini belirleyen değişkenler
6 Altyapı sorunlarının ve risklerinin tespiti ve bölgesel ve kentsel planlama yaklaşımları
7 Sağlıklı, sürdürülebilir ve yaşanabilir mekanların oluşturulmasında teknik altyapı planlaması - Kent planlama ve kentsel teknik altyapı ilişkisi
8 Bölgesel ve kentsel altyapının kalkınmadaki rolü
9 Bölgesel ve kentsel altyapı yönetimi ve politikaları
10 Altyapı ekonomisi
11 Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde altyapı sorunları ve planlama
12 Kentsel Çevre ve Altyapı sistemlerinin ilişkilendirilmesi
13 İklim değişikliği uyum çalışmaları ile kentsel altyapı uyumlandırılması
14 Kent ekolojisi-Makale irdelenmesi
15 Yeşil altyapı stratejileri-dünyada uygulamalar