Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Hande Asar *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Avanoğlu, B. (Der.). (2021) Şiir Mimarlık: Binanın İhlali. İletişim Yayınları. Berger, J. (2008). Ways of Seeing. London: Penguin. Ching, Francis D. K. (2014). Architecture: Form, Space and Order. New Jersey: Wiley. Cole, E. (2002). The Grammar of Architecture. Bulfinch. Conrads, U. (Ed.). (1991). 20. Yüzyıl Mimarisinde Program ve Manifestolar. Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı. Leland M. Roth, Mimarlığın Öyküsü, Kabalcı yayınları, 2000. Loos, A. (2015). Mimarlık Üzerine (Çev: Alp Tümertekin, Nihat Ülner) Janus Yayıncılık. Özer, B. (2009). Kültür sanat mimarlık (Beşinci Baskı). İstanbul: Yem Yayınları. Pallasmaa, J. (2011). Tenin gözleri. İstanbul, YEM Yayın. Semper, G. (2015). Mimarlığın Dört Öğesi ve İki Konferans. İstanbul: Janus Yayıncılık. Soygeniş, S. (2006). Mimarlık: Düşünmek, Düşlemek. Yapı Endüstri Merkezi Yayınları. Valery, P. (2018). Mimar Üzerine Aykırı Düşünceler-Paradoxe Sur L'Architecte Eupalinos Ya Da Mimar. Janus Yayıncılık Vitruvius, P. (2005). Vitruvius: Mimarlık Üzerine On Kitap (Çev. Suna Güven). Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı Yayınları. Zevi, B. (1974). Architecture as Space: How to Look at Architecture. New York: Horizon Press. Zumthor, P. (2006). Atmospheres – Architectural Environments – Surrounding Objects. Basel, Boston, Berlin: Birkhäuser.

Dersin İçeriği

Ders, mimarlık bilgi alanını kuran ve sorgulayan kavramlar ve yaklaşımlar aracılığıyla kurgulanmıştır. Bu yaklaşımlar öğrencinin merak duygusunu tetikleyebilmek üzere çok sayıda kültürü ve zamanı kapsayan örnekler aracılığıyla açımlanmıştır.

Dersin Amacı

Bu ders, mimarlığın kavramlar, mimari eserler, yaratıcı ve eleştirel düşünce etrafında nasıl şekillendiğini- kronolojik bir izlek sunmadan- işaret eden bir giriş dersidir. Dersin amacı öğrencileri farklı zamansal kesitlerden tartışmalar ile toplumsal, kültürel ve sosyal bağlamda mimarlık dünyası ile tanıştırmaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Tanışma, giriş dersi
2 Mimarlığın icadı*
3 Mimari gramerin oluşumu
4 … M/mimarlığı
5 … M/mimarlığı
6 Yer-bağlam-kültür
7 Beden-mekan-ölçek
8 Algı-deneyim
9 Ara sınav
10 Jüriler
11 Işık-malzeme
12 Tasarım araçları
13 Tasarım süreci
14 Tasarım yaklaşımları
15 Dönem sonu okuması ve konu hakkında tartışma, dersin genel değerlendirmesi.