Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Bu ders eskiz, diyagram, kolaj, maket, plan-kesit-görünüş, üç boyutlu modelleme gibi birçok teknik ve aracın mekan düşüncesini geliştirebilmek üzere bir arada kullanılmasına dair öğrenciye çeşitli rotalar sunar. Bu rotalar aracılığıyla derste mekan-mekan, mekan-insan, mekan-kent, mekan-nesne, mekan-bitki, mekan-hayvan, mekan-makine gibi çeşitli ilişki biçimlerini gözeten uygulamalar yapılır. Bahse konu uygulamalar aracılığıyla mekan-insankent-doğa ve mimarlık ilişkileri tartışılır.
Dersin İçeriği
Proje sürecinde eskizler, diyagramlar, kolajlar, çalışma ve sunum maketleri, planlar, kesitler, görünüşler, perspektifler ve bilgisayar destekli tasarım yöntemleriyle üretilen görseller gibi çeşitli temsil araç ve teknikleri kullanılacaktır.
Dersin Amacı
Bu ders, çevresel/kentsel veriler (topografya, iklim, sosyo-kültürel yapı, doğal-yapay unsurlar vb.) ve ilgili veriler ışığında açığa çıkarılacak olan kavramlar üzerinden mekan düşüncesini ve mekânsal ilişkileri tartışabilmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda ders, öğrencilerin kavramsal ve ilişkisel düşünebilme, mekanı fiziksel ve duyumsal katmanları ile birlikte çok boyutlu olarak kavrayabilme ve yine farklı boyutlarda ilişkisel kompozisyonlar oluşturabilmelerine ve onları geliştirebilmelerine katkı sağlamayı hedeflemektedir.