Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Hande Asar Buket Nagihan Kahya Aslıhan Yaşar Öğr. Gör. Şermin Demirtaş Prof. Dr. Fatih Us Fatma Yılmaz *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Bu ders eskiz, diyagram, kolaj, maket, plan-kesit-görünüş, üç boyutlu modelleme gibi birçok teknik ve aracın mekan düşüncesini geliştirebilmek üzere bir arada kullanılmasına dair öğrenciye çeşitli rotalar sunar. Bu rotalar aracılığıyla derste mekan-mekan, mekan-insan, mekan-kent, mekan-nesne, mekan-bitki, mekan-hayvan, mekan-makine gibi çeşitli ilişki biçimlerini gözeten uygulamalar yapılır. Bahse konu uygulamalar aracılığıyla mekan-insankent-doğa ve mimarlık ilişkileri tartışılır.

Dersin İçeriği

Proje sürecinde eskizler, diyagramlar, kolajlar, çalışma ve sunum maketleri, planlar, kesitler, görünüşler, perspektifler ve bilgisayar destekli tasarım yöntemleriyle üretilen görseller gibi çeşitli temsil araç ve teknikleri kullanılacaktır.

Dersin Amacı

Bu ders, çevresel/kentsel veriler (topografya, iklim, sosyo-kültürel yapı, doğal-yapay unsurlar vb.) ve ilgili veriler ışığında açığa çıkarılacak olan kavramlar üzerinden mekan düşüncesini ve mekânsal ilişkileri tartışabilmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda ders, öğrencilerin kavramsal ve ilişkisel düşünebilme, mekanı fiziksel ve duyumsal katmanları ile birlikte çok boyutlu olarak kavrayabilme ve yine farklı boyutlarda ilişkisel kompozisyonlar oluşturabilmelerine ve onları geliştirebilmelerine katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Tanışma, Derse Giriş, Dönemle İlgili Bilgilendirmeler. “Proje Konusu”nun Tanıtılması Proje Gruplarının İlan Edilmesi Proje Konusu ile İlgili Araştırma ve Örnek Proje Sunumları
2 Proje Konusu ile İlgili Araştırma ve Örnek Proje Sunumları Arazi Gezisi Yerin Kavranması / Analizler
3 Yerin Kavranması / Analizler Arazi Maketine Başlanılması (Ölçek: 1/500)
4 Seminer Kavramsal Fikir Projesinin Oluşumu (1/500 - 1/200)
5 Kavramsal Fikir Projesinin Geliştirilmesi (1/500 - 1/200) 1. Ara Değerlendirme Jürisi (Arazi Analizi ve Kavramsal Fikir Projesi Sunumu)
6 Proje geliştirme (1/500 - 1/200)
7 Proje geliştirme (1/500 - 1/200)
8 Proje geliştirme (1/500 - 1/200)
9 Ara Sınav
10 Proje geliştirme (1/200)
11 Proje geliştirme (1/200)
12 Proje geliştirme (1/200)
13 Proje geliştirme (1/200)
14 Proje geliştirme (1/200)
15 Proje sunumu geliştirme
16 Final Jürisi