Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Ahmet Oktan Doç. Dr. Ahmet Oktan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Roland Barthes, Camera Lucida: Fotoğraf Üzerine Düşünceler 2. John Berger, Görme Biçimleri 3. Susan Sontag, Fotoğraf Üzerine 4. Özer Kanburoğlu, A'dan Z'ye Fotoğraf

Dersin İçeriği

Geleceğin iletişimcilerine fotoğraf teknolojisinin dünü ve bu günü ile ilgili bilgiler verilir. Bilimsel bir alt yapı oluşturmak, öğrencinin yaratıcı yönünün teknik ile birleştirilmesi zorunluluğu ile; fotoğrafın önemi, teknik ve estetik kullanımı, işlevsel ve sanatsal yönleri irdelenir. Makineler, objektifler, ışık, perspektif, diyafram, enstantene, flaşlar, aydınlatma kuralları, pozometreler, film gurupları ve özellikleri, filtreler, kompozisyon kuralları, etik ve dijital makineler ile bunların özellikleri tartışılır. Bakmak ve görmek arasındaki farklılığın, fotoğraf sanatındaki örnek yansımaları üzerinde gerekli tartışmalar yapılır. Ders için gerekli araç gereçlerin ve sarf malzeme ihtiyacının karşılanması durumunda, teori ile birlikte uygulamalarda yürütülür.

Dersin Amacı

Fotoğraf makinesinin kökenleri tanımlandıktan ve geçirdiği evrim aktarıldıktan sonra, fotoğraf-kompozisyon ilişkisi ve fotoğraf türleri konusunda bilgi birikiminin sağlanmasıyla, teorik bilginin öğrenci uygulamaları ile pratiğe geçirilmesi hedeflenmektedir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin içeriği ve genel giriş
2 Fotoğrafçılığın gelişimi: optik gelişmeler ve ışığın sabitlenmesi.
3
4
5
6
7
8
9 Vize Sınavı
10
11
12
13
14
15
16