Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Gülten Arslantürk Dr. Öğr. Üyesi Gülten Arslantürk *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Kuhn, T. (2017). Bilimsel Devrimlerin Yapısı. Nilüfer Kuyaş (Çev.). İstanbul: Kırmızı Yayınları. 2. Urhan V. (2002). Foucault ve Bilginin Arkeolojisi. Veli Urhan (Ed.). İstanbul: Paradigma Yayınları. 3. Mayor F., Forti A. (2008). Bilim ve İktidar. Mehmet Küçük (Çev.). Ankara: Tübitak Popüler Bilim Kitapları. 4. Gulbenkian Komisyonu Sosyal Bilimleri Açın: Sosyal Bilimlerin Yeniden Yapılanması Üzerine Rapor. Şirin Tekeli (Çev.). İstanbul: Metis Yayıncılık. 5. Arslan, H. (1992). Epistemik Cemaat, Bir Bilim Sosyolojisi Denemesi. İstanbul: Paradigma Yayınları. 6. Neuman, L. (2011). Toplumsal Araştırma Yöntemleri Nitel ve Nicel Yaklaşımlar I-II. Sedef Özge (Çev.)., İstanbul: Yayın Odası Yayınları. 7. Punch, K. (2006). Sosyal Araştırmalara Giriş- Nicel ve Nitel Yaklaşımlar. Zeynep Akyüz, Dursun Bayrak, H. Bader Arslan (Çev.). İstanbul: Siyasal Kitabevi. 8. Becker, H. (2007). Sosyal Bilimcilerin Yazma Çilesi, Yazımın Sosyal Organizasyonu Kuramı. Şerife Geniş (Çev.). Ankara: Heretik Yayınları.

Dersin İçeriği

Bilim ve bilgi kavramlarının toplumsal inşa süreci ile olan ilişkisini teorik yaklaşımlar bağlamında inceleyerek başlayan ders, daha sonra araştırma tasarımının kurulumu için gerekli olan donanımı sağlayacak olan kuram, olgu, hipotez gibi kavramların açıklanması ile devam edecektir. Ardından ders kapsamında örneklem seçimi ve araştırmanın kuramsal pespektifine uygun araştırma tekniklerinin açıklanması ile devam edecektir.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı öğrencinin edindiği kuramsal ve pratik bilgiyi, araştırma tasarımına uygun olarak hayata geçirmesini sağlamaktır. Bu bağlamda sosyal bilimler alanında yapılacak bir araştırmanın metodolojik gerekliliklerinin aktarılması hedeflenmektedir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin amacı ve içeriğine yönelik genel bir bilgilendirme
2 Akademik yazım kuralları hakkında genel bir bilgilendirme
3 Bilgi nedir?
4 Bilimsel bilgi nedir?
5 Araştırma tasarımı; Temel Kavramlar
6 Araştırma tasarımı
7 Nitel araştırma ve nicel araştırmalar
8 Ara sınav
9 Nicel araştırmalar ve verilerin değerlendirilmesi
10 Nitel araştırmalarda veri toplama teknikleri
11 İçerik analizi
12 Söylem analizi
13 Göstergebilimsel Analiz
14 Final sınavı