Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Mürsel Kan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ders notları. Bal, Enes. «Televizyon Haberciliğinde Magazinleşme Olgusu.» Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilimdalı, 2007. 43. Dağtaş, Erdal. Türkiye'de Magazin Basını. Ankara: Ütopya Yayınları, 2006. Ergül, Hakan. Televizyonda Haberin Magazinelleşmesi. İstanbul: İletişim Yayınları, 2003. Geray, Haluk. İletişim Alanından Örneklerle Toplumsal Araştırmalarda Nicel Ve Nitel Yöntemlere Giriş. Ankara: Ütopya Yayınevi, 2017. Güneş, Sadık. Medya ve Kültür. Ankara: Vadi Yayınları, 2001. Ramonet, Ignacio. Medyanın Zorbalığı. Çeviren Aykut Derman. İstanbul: Om Yayınevi, 2000. Schudson, Michael. «Yeni Gazetecilik.» İletişim Tarihi, Teknoloji, Kültür, Toplum içinde, yazan David Crowley ve Paul Heyer, 209,211,212. Ankara: Siyasal Kitapevi, 2017. Seidman, Irving. Interviewing as Qualitative Research: A Guide for Researchers in Education and the Social Sciences. New York: Teachers College Press, 1991. Soyguder, Şebnem. Eyvah Paparazzi. İstanbul: Om Yayınevi, 2003. Tamçelik, Doç. Dr.Soyalp. «Türkiye'de Popüler Kültürün Muhafazakarlaşması ve Eğlence Kültürünün Siyasallaşması.» Turkish Studies, 2 11 2016: 1144, 1145,1153-1154. KAN, Mürsel, Türkiye’de Toplumsal Alanda Yaşanan Muhafazakârlaşma Sürecinin Magazin Gazeteciliği Performansına Etkileri, Ankara Üniversitesi 2019. DAĞTAŞ Banu ve DAĞTAŞ Erdal, Medya, Tüketim Kültürü ve Yaşam Tarzları, Ütopya Yayınevi, İstanbul, 2009. DAVİS Fred, Moda, Kültür ve Kimlik, YKY, İstanbul, 1997. SABUNCUOĞLU Burcu, Popüler Kültür ve HayatMecmuası, Libra Yayıncılık, İstanbul, 2018. SOYGÜDER, Şebnem, Eyvah Paparazzi, Om Yayınevi, İstanbul. 2003. ROBİNS, Kavin, İmaj -Görmenin Kültür ve Politikası-, Çev: Nurçay Türkoğlu, Ayrıntı yayınları, İstanbul, 1999. Toruk, İ. (2008). Gutenberg’den Dijital Çağa Gazetecilik Türkiye’de Haber Siteleri, İstanbul: Literatürk Yayınları, Girgin, A. ve Özay, S. (2013). Haber Yazmak, İstanbul: Der Yayınları. Ders notları. Bal, Enes. «Televizyon Haberciliğinde Magazinleşme Olgusu.» Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilimdalı, 2007. 43. Girgin, A. ve Özay, S. (2013). Haber Yazmak, İstanbul: Der Yayınları Kuramda ve Uygulamada Halkla İlişkiler, Prof. Dr. Alaeddin Asna, Pozitif Yayınları İstanbul, 2012

Dersin İçeriği

Bu derste, Kültür-Sanat ve Magazin haberciliği genel hatları ile anlatılır ve muhabirinin nitelikleri, çalışma koşulları ve doğru haber kaynağına ulaşabilmesinin yöntemleri açıklanır. Türkiye’de ve diğer ülkelerdeki kültür sanat gazeteciliği karşılaştırılmalı örneklerle tartılır. Magazin haberi ile magazinleşen haberi ayırt edebilme yetkinliğini kazanır. Haberin etik ilkelere uygun üretilip üretilmediğini kavrayabilme becerisi kazanır. Basın fotoğraflarını analiz edebilmek için gerekli bilgiye sahip olur. Haberdeki manipülasyon ve teknik müdahaleleri anlayabilme yetkinliği kazanır. Gerekli ortam sağlandığında kültür-sanat haberciliğinin temel unsurlarını ve haber kaynaklarını inceleyerek alanla ilgili haberler yazabilir.

Dersin Amacı

Ulusal ve uluslararası medyada yer alan kültür sanat ve magazin haberlerine odaklanarak hem teorik hem de pratik bir anlayış sunmayı amaçlamaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Popüler kültür nedir? Magazin haberleri popüler kültür ürünü mü? Magazin haberi nedir? Bu yelpazenin içindeki haber türleri nelerdir? Haberin magazinelleşmesi (info-taiment) nedir? Magazin haberi ve magazinelleşen haber arasındaki fark
2 Türkiye ve Dünyada Kültür Sanat ve Magazin Haberciliğinin Genel Durumu
3 Türkiye’de Sanat ve Sanat Konulu Haberlerin Önemi
4 Kültür-Sanat ve Magazin Servislerinin Organizasyon Yapısı. Medyanın Kültür Sanat ve Magazin Haberciliğine Bakış Açısı.
5 Türkiye’deki Gazetelerde Kültür Sanat Haberlerinin Yer Alış Biçimi
6 Kültür Sanat ve Magazin Habercisinde Olması Gereken Nitelikler
7 Kültür Sanat ve Magazin Haberlerinde Genel Haber Yazma Süreci
8 Magazine konu olan kişileri nasıl fotoğraflanır? Paparazzi fotoğrafları, stüdyo ortamında çekilen fotoğraflar ve haberin magazinelleştiren fotoğraflar hangileridir?
9 Ara Sınav
10 Magazin haberciliği ile ortaya çıkan etik sorunlar. Kişilik haklarına saldırı ve özel hayata müdahale nerde başlar ve nerde biter?
11 Online Habercilikte Kültür Sanatın ve Magazin Yeri
12 Uluslararası Gazetelerde Kültür Sanat Haberciliği
13 Kültür Sanat ve Magazin Haberi Uygulamalarını Değerlendirilmesi
14 Final