Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
- Mustafa Şeker: ÖZEL TELEVİZYONLARDA HABERİN SEÇİMİ VE YAPILANDIRILMASI (NTV, ATV VE SHOW TV ÖRNEĞİ). Selçuk İletişim. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. - Fadime Şimşek İşleyen: ŞİDDET HABERLERİNDEKİ “MAĞDUR KADIN” MİTİ ÜZERİNE GÖSTERGEBİLİMSEL BİR İNCELEME: “HABERTÜRK GAZETESİ Ş.E. CİNAYETİ ÖRNEĞİ”. Global Media Journal TR Edition, 6 (11). Fall 2015. - Haber Medyası ve Mülteciler: Suriyeli Mültecilerin Türk Yazılı Basınındaki Sunumu. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. Sayı 41. Güz 2015. - Esra Karaman. Roland Barthes ve Charles Sanders Peirce'in Göstergebilimsel Yaklaşımlarının Karşılaştırılması. İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi. - İlhami Sığırcık. Göstergebilim Uygulamaları. İstanbul: Seçkin Yayıncılık. - Uğur Batı. Reklamların göstergebilimi: “Bir göstergeler sistemi olarak reklamları okumak”. İnsan Bilimleri Dergisi. - Minelle Mahtani. Representing Minorities: Canadian Media and Minority Identities. Commissioned by the Department of Canadian Heritage for the Ethnocultural, Racial, Religious, and Linguistic Diversity and Identity Seminar. - Teun Adrianus van Dijk. Söylem Analizi üzerine çalışmalarından seçme metinler.
- Yusuf Devran: Haber Söylem İdeoloji. İstanbul: Başlık Yayın Grubu
- Ömer Özer: Eleştirel Haber Çözümlemeleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
- Serhat Madsar (2020). YENİ ŞAFAK, SÖZCÜ, YENİ AKİT VE CUMHURİYETGAZETELERİNİN COVİD-19 HABERLERİNİNÇERÇEVELEME KURAMI BAĞLAMINDA İNCELENMESİ. GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İLETİŞİM ARAŞTIRMALARI-1, ÇİFTÇİ Hasan, Editör, İKSAD Publishing House, İstanbul,
- ÇELİKER SARAÇ DUYGU, Domuz Gribi Haberlerinde Çerçeveleme: Hürriyet Gazetesi Örneği. Global Media Journal, 8(16), , 161-185. (2018)
Dersin İçeriği
- Habere ilişkin farklı perspektifler
- Medya ve temsil - Temsil kuramları/yaklaşımları - Temsil biçimleri
- İçerik analizi yöntemi
- Teun Adrianus van Dijk'in Sosyo-Bilişsel Eleştirel Söylem Çözümlemesi
- Göstergebilimsel Çözümleme : Saussure ve Barthes'in haber metinleri ve fotoğraflarının çözümlemesinde de kullanılan analiz birimleri
- Çerçeveleme Analizi ve Haber Çerçeveleri
- Mesleki Bağlamda Haber Analizi ve Konuklar
- İlgili yöntem ve tekniklerin kullanıldığı araştırma makaleleri örnekleri ve öğrenci sunumları
- Güncel haber videoları, paylaşımları, analiz ve kritik örnekleri
- Haberin Retorik Çözümlemesi
- Örnek makaleler üzerine tartışma ve değerlendirmeler
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; medya ve kitle iletişim araçlarında yayınlanan haberlerin bilimsel ve mesleki bir bağlamda analizini gerçekleştirebilmek ve buna ilişkin altyapıyı öğrencilere kazandırmaktadır. Böylelikle haberin ve haberciliğin sadece teknik bir iş yapma biçimi ve uygulama olarak değil; entelektüel, sosyolojik, ekonomik, siyasal, ideolojik, psikolojik, kurumsal ve hatta edebi bir bağlamda işlediğinin kavranması amaçlanmaktadır.