Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
İbrahim Kalın, İslam ve Batı, İsam, İstanbul, 2007 W. Montgomery Watt, İslam Avrupa’da, Marmara Üni. İlah. Fak. Vakfı Yay. Kadir Canatan, Avrupa’da İslam, Beyan Yay., 2005. Jack Goody, Avrupa’da İslam Damgası, Etkileşim Yay., 2005. Ali Köse, Avrupa ve İslam, İz Yayıncılık, 2009. Jytte Klausen, İslamı Yeniden Düşünmek: Batı Avrupa’da Siyaset ve Din, çev. Mahmut Aaydın, Liberte Yay., 2008. Peter Antes, “Avrupa’da İslam”, çeviren: Süleyman Turan, Marife: Bilimsel Birikim, 2005, cilt: V, sayı: 2, s. 203-218. Mehmet Özdemir, “Avrupa’da Dünden Bugüne Müslüman İmajı ve Bazı Fiili Neticeleri” , İslâmî Araştırmalar, 2000, cilt: XIII, sayı: 2, s. 174-179.
Dersin İçeriği
Bu derste İslam’ın ve Müslümanların Avrupa’daki durumu, tarihçe, meydan okumalar, imkanlar ve gelecek konusunda öğrencilere bilgiler verilecektir.
Dersin Amacı
Tüm dünyada olduğu gibi Avrupa'da da İslam hızlı bir yükseliş içerisindedir ve bu yükseliş özellikle birkaç yıldır daha çok dikkat çekmektedir. Son yıllarda 'Avrupa'da İslam'ın yükselişi', 'Müslümanların Avrupa'daki konumu', 'Avrupa toplumları ve Müslümanlar arasındaki diyalog' gibi ana başlıklar altında toplanabilecek pek çok tez, araştırma ve makale yayınlanmıştır. Akademisyenler tarafından hazırlanan bu yayınların yanı sıra medya da, İslam ve Müslümanlar konusunu oldukça sık ele almıştır. Bu ilginin temelinde hiç şüphesiz Müslümanların sayısının gittikçe artıyor olması yer almaktadır. Üstelik bu artış iddia edildiği gibi yalnızca Müslüman ülkelerden Avrupa'ya yaşanan göçten kaynaklanmamaktadır. Elbette bu göçlerin de Müslüman nüfusun artışında önemli bir etkisi vardır, ancak pek çok araştırmacının bu konuya yönelmesindeki asıl sebep, din değiştirip Müslüman olmayı tercih edenlerin sayısındaki artıştır. Bu dersin amacı İslam ve Batı ilişkilerinin bugünkü dünyadaki yansımalarını tespit etmek, dahası İslam’ın ve Müslümanların Avrupa’daki durumu hakkında bilgi vermektir.