Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Umut Aykut Arş. Gör. Mehmet Kızıleli *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Anlatım, Soru-cevap, Tartışma, Ödev

Dersin İçeriği

Altuğ ,T., Gıda Katkı Maddeleri. Meta Basım ve Matbaacılık Hizmetleri. Bornova - İzmir, 2006. Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara Gültekin, F. Fark etmeden yediklerimiz gıda katkı maddeleri. Server Yayınları. 2014.

Dersin Amacı

Gıda katkı maddelerinin gıdalarda kullanım amaçları ve gıdalarda kullanımına izin verilen katkı maddeleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Gıdalarda kullanımına izin verilmeyen hile ve tağşiş amaçlı katılan maddeler hakkında bilinçlendirmek. Gıda katkı maddesi ve gıda ilişkisi yanı sıra katkı maddeleri kullanımıyla halk sağlığının ilişkilendirilmesinde bilinçli bir yaklaşım tarzı kazandırmaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş: Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobioyolojik özellikleri Yok Yok
2 Katkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçları Yok Yok
3 Katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler Yok Yok
4 Katkı maddelerinin sınıflandırılması Yok Yok
5 Katkı maddelerinin besinin duyusal özellikleri ve sağlık açısından değerlendirilmesi Yok Yok
6 Antioksidanlar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları Yok Yok
7 Asitliği düzenleyiciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları Yok Yok
8 Emülgatörler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları Yok Yok
9 Vize
10 Stabilizatörler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları Yok Yok
11 Gamlar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları Yok Yok
12 Koruyucular: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları Yok Yok
13 Renklendiriciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları Yok Yok
14 Lezzet maddeleri ve tatlandırıcılar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları Yok Yok
15 Topaklanma önleyiciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları Yok Yok
16 Genel tekrar Yok Yok