Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ali Seylan Doç. Dr. Tarık Yazar Dr. Öğr. Üyesi Ayşe İri Öztürk Prof. Dr. Ali Tomak *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Stone, Terry, Lee. (2010). Managing The Design Process Concept Devolopment, Rockport Publishing, USA 2. Twemlow, Alice. (2011). Grafik Tasarım Ne İçindir? (Çev.: Dalsu Özgen), Yapı Endüstri Merkezi Yayınları, İstanbul. 3. Weill, Alain. (2009). Grafik Tasarım (Çev.: Orçun Türkay), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul. 4. Bowers, John. (2011). Introduction to Graphic Design Methodologies and Processes: Understanding Theory and Application, John Wiley & Sons, Inc., USA. 5. Arntson, Amy E. (2012). Graphic Design Basics, Wadsworth Cengage Learning, USA. 6. Tevfik Fikret Uçar, Görsel İletişim ve Grafik Tasarım, İnkılap Kitapevi, 2004. 7. Emre Becer, İletişim ve Grafik Tasarım, Dost Yayınevi, 1997. 8. Alice Twemlow, Grafik Tasarım Ne İçindir? (Çev.: Dalsu Özgen), Yapı Endüstri Merkezi Yayınları, İstanbul, 2011. 9. Alain Weill, Grafik Tasarım (Çev.: Orçun Türkay), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2009. 10. John Bowers, Introduction to Graphic Design Methodologies and Processes: Understanding Theory and Application, John Wiley & Sons, Inc., USA, 2011. 11. Amy E. Arntson, Graphic Design Basics, Wadsworth Cengage Learning, USA, 2012

Dersin İçeriği

Bu ders, öğrencilerin grafik tasarım alanında belirledikleri özgün bir konuya yönelik profesyonel düzeyde proje geliştirmelerini amaçlar. Ders kapsamında öncelikle literatür taraması yapılır; nitel veya nicel araştırma yöntemlerinden biri seçilerek proje altyapısı oluşturulur. Proje konusu netleştirilir, tasarım problemi tanımlanır, konumlandırma stratejisi geliştirilir. Hedef kitle, iletişim hedefleri, iletişim kanalları ve mesaj içerikleri belirlenir. Seçilen marka, ürün ya da hizmet için SWOT analizi yapılır ve proje süreci için detaylı bir yol haritası ile çalışma planı oluşturulur. Uygulama aşamasına geçilen süreçte öğrenciler, grafik tasarım kapsamında özgünlük, orijinallik ve yenilikçi bakış açılarını yansıtan yaratıcı projeler geliştirir. Her öğrencinin tasarımı, içerdiği fikirsel derinlik ve görsel iletişim gücü bakımından değerlendirilir. Dönem sonunda öğrenciler, projelerini Bitirme Projesi Jürisi önünde sözlü olarak sunar. Başarılı projeler, içerik ve niteliğe uygun biçimde sergilenir.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencinin grafik tasarım alanındaki bilgi, beceri ve yaratıcılığını kullanarak özgün, işlevsel ve kavramsal derinliği olan bir tasarım projesi geliştirmesini sağlamaktır. Öğrenci, problem tanımı, araştırma, kavramsal çerçeve oluşturma, uygulama ve sunum aşamalarını kapsayan bütünsel bir tasarım süreci yürütür. Ders; profesyonel proje geliştirme, zaman yönetimi, eleştirel düşünme ve sunum becerilerini pekiştirmeyi hedefler.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Bitirme Projesi dersinin kapsam ve içeriğine ilişkin bilgilendirmeler yapılır.
2 Görsel dil, özgün anlatım ve konsept geliştirmeye ilişkin analizler yapılır. Projeye yönelik konu seçimi yapılarak, çözüm için veri toplamaya başlanır.
3 Veriler tasnif edilerek tasarımın üzerinde gelişeceği önermeler oluşturulur. Çözüm alternatifleri olgunlaştırılarak seçenek oluşturabilecek bir niteliğe kavuşturulur. 
4 Tasarım ile ilgili araştırmalara başlanır.
5 Ortaya çıkan tasarımlar grup içerisinde tartışılır ve değerlendirilir.
6 Tercih edilen projenin uygulamalarına başlanır.
7 Alternatif proje üretimine ilişkin tartışma ortamı oluşturulur ve tasarım araştırmalarına devam edilir.
8 Proje uygulama çalışmalarına devam edilir.
9 Proje uygulama çalışmalarına devam edilir.
10 Ara sınav
11 Proje uygulama çalışmalarına devam edilir.
12 Proje uygulama çalışmalarına devam edilir.
13 Proje çalışmaları tartışmaya açılır ve dönütler değerlendirilir.
14 Proje, konseptiyle uyumlu etkin sunum yöntemleriyle ilişkili araştırmalara başlanır.
15 Proje, konseptine uygun olabilecek bir sunum hazırlanır.
16 Proje sunum tasarımı sonuçlandırılır ve projeler Bitirme Projesi jürisi önünde savunulur. Proje sunum tasarımı sonuçlandırılır ve projeler Bitirme Projesi jürisi önünde savunulur.