Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Thomas J. Wilbanks, Steven J. Fernandez, Climate Change and infrastructure, urban systems, and Vulnerabilities, Technical Report for the US Department of Energy in Support of the National Climate Assessment, National Climate assessment regional technical input report series, Islandpress, 2013. Viacheslav Vasenev, Elvira Dovletyarova, Zhongqi Cheng, Riccardo Valentini, Carlo Calfapietra Editors, Green Technologies and Infrastructure to Enhance Urban Ecosystem Services Proceedings of the Smart and Sustainable Cities Conference 2018. Design Standards for Urban Infrastructure, https://www.cityservices.act.gov.au/plan-and-build/pre-development-applications/estate-development-plans/design_standards_for_urban_infrastructure. Kimberly Etingoff (ed.), URBAN ECOLOGY Strategies for Green Infrastructure and Land Use, 2016 by Apple Academic Press, Inc. Anthony G. Bigio and Bharat Dahiya , Urban Environment and Infrastructure Toward Livable Cities, THE WORLD BANK, 2014.
Dersin İçeriği
1. Kentsel ağların ve teknik altyapının bölgesel ve kentsel etkilerini tanımlayabilecek, 2 . Çevre ve altyapı sorunlarını, eşiklerini ve sorunları belirleyen değişkenleri açıklayabilecek, 3 . Altyapı sorunlarının ve risklerinin bölgesel ve kentsel planlama yaklaşımları üzerindeki etkilerini tartışabilecek, 4 . Bölgesel ve kentsel kalkınma ile altyapıyı ilişkilendirebilecek, 5 . Altyapının çeşitli yönleri ile kent planlama süreci içerisindeki konumunu sorgulayabilecek, 6 . Altyapı yönetiminin, politikalarının ve ekonomisinin bölgesel ve kentsel ölçekteki etkilerini değerlendirebilecek, 7 . Dünya ve Türkiye'deki altyapı uygulamalarından hareketle bölgesel ve kentsel planlama süreci içerisinde altyapıya temellenen planlama strateji ve yaklaşımlarını geliştirebilecektir.
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, öğrencilere kentsel altyapı planlaması ve yönetiminin güncel olarak karşılaşılan yerel ve küresel zorluklar bağlamında aktarılmasıdır. Ayrıca gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde altyapı sorunları ve planlama uygulamaları ile iklim değişikliği uyum programı kapsamında dirençli kentlerin oluşturulması konularının da öğrenciye aktarılması hedeflenmektedir. 1. Kentsel ağların ve teknik altyapının bölgesel ve kentsel etkilerini tanımlayabilecek, 2 . Çevre ve altyapı sorunlarını, eşiklerini ve sorunları belirleyen değişkenleri açıklayabilecek, 3 . Altyapı sorunlarının ve risklerinin bölgesel ve kentsel planlama yaklaşımları üzerindeki etkilerini tartışabilecek, 4 . Bölgesel ve kentsel kalkınma ile altyapıyı ilişkilendirebilecek, 5 . Altyapının çeşitli yönleri ile kent planlama süreci içerisindeki konumunu sorgulayabilecek, 6 . Altyapı yönetiminin, politikalarının ve ekonomisinin bölgesel ve kentsel ölçekteki etkilerini değerlendirebilecek, . Dünya ve Türkiye'deki altyapı uygulamalarından hareketle bölgesel ve kentsel planlama süreci içerisinde altyapıya temellenen planlama strateji ve yaklaşımlarını geliştirebilecektir.