Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Türk Sinema Tarihi, Giovanni Scognamillo, Kabalcı Yayınevi, İstanbul, 1998. Türk Sineması Üzerine Yazılar, Nilgün Abisel, Phoenix Yayınevi, Ankara, 2005. Giovanni Scognamillo-Türk Sinema Tarihi (Kabalcı) Nilgün Abisel-Türk Sineması Üzerine Yazılar (Phoenix) Şükran Kuyucak Esen- Türk Sinemasının Kilometre Taşları (Agora) Ali Özuyar-Sessiz Dönem Türk Sinema Tarihi (1895-1922) (YKY)
Dersin İçeriği
Türk sinemasının başlangıç yılları, Tiyatrocular Dönemi, Sinemacılar Dönemi, Yeşilçam olgusu, Yeni Sinemacılar ve yıllara göre sinemanın özellikleri incelenecektir. Türkiye’de ilk sinema gösterimlerinden bu yana geçen dönemde sanatsal ve toplumsal olayların sinemaya etkileri tartışılacaktır. Bu dersin amacı, Türk sinemasında, sessiz ve sesli dönem farklılıklarının ele alınması, bu dönemlerde yapım ve gösterim koşullarının özelliklerinin incelenmesi, ilk sinemacıların başarılarının, çalışma ve yapım koşullarının anlatılmasıdır. Bu kapsamda Yeşilçam sinemasının oluşumu ve özellikleri irdelenecek, toplumsal değişimlerin sinemaya etkisi, genç sinemacıların filmleri, yapımcı-yönetmen-izleyici ilişkisi gibi konular tartışılacaktır.
Dersin Amacı
Dersin amacı Türkiye'de sinema endüstrisinin ortaya çıkışına ve dönüşümüne tarihsel perspektiften bakarak siyasi, kültürel ve ekonomik bir bakış açısı geliştirmektir. Sektörün tüm bileşenlerinin yanı sıra izleyiciye ve film izleme mekanlarına, deneyimlerine yönelik bir perspektife de yer verilecektir.