Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Canan Asal Ulus Öğr. Gör. Sevtap Kabalı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatiboğlu Yayıncılık, 9. baskı 2. Sağlıkta ve hastalıkta beslenme, Zeynep Oşar, Tülay Erkan (ed) 2004, İ. Ü. Cerrahpaşa Tıp Fak. Yay. Sempozyum dizisi No:41. 256 sayfa.

Dersin İçeriği

1. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkilerini açıklayabilme. 2. Besinler, besin grupları, besin gruplarının sağlıkla ilişkisini kavrayabilme. 3. Sağlıklı ve dengeli bir menü planlayabilme. 4. Kitaplar ve diğer yazılı materyalleri inceleyerek beslenme bilimine bakış açısını genişletebilme.

Dersin Amacı

Dersin amacı, öğrencilere temel beslenme bilgisinin öğretilmesidir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Beslenmenin önemi
2 Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin tanımı
3 Besinler ve besin grupları
4 Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki
5 Besin ögeleri: proteinler
6 Besin ögeleri: karbonhidratlar
7 Besin ögeleri: yağlar
8 Besin ögeleri: vitaminler
9 Ara sınav
10 Besin ögeleri: mineraller
11 Besin ögeleri: su
12 Enerji dengesi: şişmanlık-zayıflık
13 Beslenme ve çeşitli hastalıklarda beslenme önerileri
14 Beslenme ve çeşitli hastalıklarda beslenme önerileri
15 Genel tekrar
16 Yarıyıl sonu sınavı