Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Kübra Yeni *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ders için özel bir kitap bulunmamaktadır. Ancak derse ilişkin hazırlanan power point sunusu google clasroom daki sınıflardan öğrenciler ile paylaşılmaktadır. Ayrıca dersler daha çok uygulamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Örneğin Google akademik, PubMed veya Web of Science'tan literatür tarama nasıl yapılır anlatıldıktan sonra öğrencilere uygulaması yaptırılır. Yine de aşağıda yer alan kaynaklar önerilebilir. Nahcivan, N. (2014). Araştırma Konusunu Belirleme, Literatür Tarama ve İnceleme. Erdoğan, S., Nahcivan, N., Esin, M.N. (Eds.), Hemşirelikte Araştırma Süreç, Uygulama ve Kritik, 1. Baskı (ss.29-63). Nobel Tıp Kitabevi; İstanbul. Creswell, J.W. (2016). Araştırma deseni: Nitel, nicel ve karma yöntem araştırmaları. Demir, SB (Çeviri Editörü), Eğiten Kitap, Ankara, ss.25-49. Jolley, J. (2014). Araştırma ve Kanıta Dayalı Uygulamaya Giriş. Ayaz, S. (Çeviri Editörü). Nobel Akademik Yayıncılık; Ankara, ss.25-58. Özdemir, A. (2016). Yönetim Biliminde İleri Araştırma Yöntemleri ve Uygulamalar. Beta Yayınları, İstanbul, ss.39-44. Rethlefsen, M. L., Kirtley, S., Waffenschmidt, S., Ayala, A. P., Moher, D., Page, M. J., & Koffel, J. B. (2021). PRISMA-S: an extension to the PRISMA statement for reporting literature searches in systematic reviews. Systematic reviews, 10, 1-19. McGowan, A., Gui, Y., Dobbs, M., Shuster, S., Cotter, M., Selloni, A., ... & Corcoran, C. M. (2023). ChatGPT and Bard exhibit spontaneous citation fabrication during psychiatry literature search. Psychiatry Research, 326, 115334. Mengist, W., Soromessa, T., & Legese, G. (2020). Method for conducting systematic literature review and meta-analysis for environmental science research. MethodsX, 7, 100777.

Dersin İçeriği

Literatür Taramasının Teorik Temelleri Ulusal ve Uluslararası Tezlere Ulaşma Stratejileri Google Akademik Yayın bulma, Profil oluşturma, Atıf takibi Web of Science Basit Tarama Web of Science Tarama 2 TR Dizin ve Atıf Taraması Hemşirelik Alanında Yapılmış Yayınları Tarama Grup proje ödevleri

Dersin Amacı

HEM210 kodlu Literatür Tarama Dersi Hemşirelik Bölümü Lisans Programına ait bit derstir. 2 ulusal kredi ve 4 AKTS ye sahip bir derstir. Öğrencilere bilimsel bilgiye ulaşmanın yollarını ve literatür taramanın nasıl yapıldığını öğretmeyi amaçlamaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin tanıtımı ve tanışma, Literatür taramanın teorik temelleri
2 Anahtar kelimelerin saptanması (MesH), Tarama yapmada kullanılan bazı işaretlemeler
3 Ulusal tezlere ulaşma stratejileri (YÖKTEZ merkezi)
4 Uluslararası tezlere ulaşma stratejileri (ProQuest, Dissertation & Theses)
5 Türkçe ve yabancı kitaplara ulaşma stratejileri
6 Ulusal makalelere ulaşma stratejileri (Google akademik, Dergi Park, TR Dizin)
7 Google Akademik (Yayın bulma, profil oluşturma, atıf takibi)
8 Uluslararası makalelere ulaşma stratejileri (Web of Science, ERIC, Scopus, CINAHL, Science Direct, PubMed)
9 Ara Sınav
10 Grup 1 Dönem proje ödev sunumu
11 Grup 2 Dönem proje ödev sunumu
12 Grup 3 Dönem proje ödev sunumu
13 Grup 4 Dönem proje ödev sunumu
14 Grup 5 Dönem proje ödev sunumu
15 Final Sınavı