Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Emine Koç Dr. Öğr. Üyesi Nurdan Kaya Yılmaz *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Ekici, D. (2017). Sağlık Bakım Hizmetinin Yönetimi, 2. Baskı, Sim Matbaacılık, Ankara. 2. Bahçecik, A.N., Öztürk, H. (Eds). (2017). Hemşirelikte Liderlik Rolleri ve Yönetim İşlevleri, Nobel Tıp Kitabevi. Baykal Ü, Türkmen E. Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi, Akademi Basım, 2015 3. Roussel, L.A., Thomas,P.,Harris,J. (2018). Management and Leadership for Nurse Administrators. 7th Edition, Jones and Barlett Learning, Berlington. 4. Kavuncubaşı Ş. Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi, Siyasal Kitabevi, 2010. 5.Marquis,B.L., and Huston, C.J. (2017). Leadership Roles and Management Functions in Nursing: Theory and Application,Wolters Kluwer. 6.Sullivan,E. (2017). Effective Leadership and Management in Nursing, 9th Edition, Pearson Pub. 7.Murray,E. (2017). Nursing Leadership and Management for Patient Safety and Quality Care. F.A. Davis Company. 8. Uyer G., Kocaman G., Oktay S., Argon G., Abaan S. Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi El Kitabı, Vehbi Koç Vakfı Yayınları No:15, Birlik Ofset, İstanbul,1996. 9. Velioğlu P., Oktay S. Sağlık Kurumları Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, No: 351, Eskişehir, 1995. 10. Yücel U, Kurt A, Cansever SM. 2018, Ebelikte Yönetim ve Liderlik, Balikesir Saglik Bil Derg 7(3): 93-100.

Dersin İçeriği

Bu ders öğrencilere yönetim ilke, kavram, kuram ve araçları ile bunların ebelik hizmetlerinde kullanım yollarını; ebelik hizmetlerinin planlanması, örgütlenmesi, yürütülmesi, değerlendirilmesi ve koordinasyonunda yer alan yönetim aktivitelerine ilişkin bilgi, beceri ve tutumları kazandırmayı içerir.

Dersin Amacı

Bu ders öğrencilere yönetim ilke, kavram, kuram ve araçları ile bunların ebelik hizmetlerinde kullanım yollarını; ebelik hizmetlerinin planlanması, örgütlenmesi, yürütülmesi, değerlendirilmesi ve koordinasyonunda yer alan yönetim aktivitelerine ilişkin bilgi, beceri ve tutumları kazandırmayı amaçlar.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 • Ders Tanıtımı (dersin amacı, dersin hedefleri, haftalık ders planının paylaşılması, ders beklentilerinin tartışılması, ders kaynaklarının ve dersin değerlendirmesinin açıklanması)
2 Türkiye’de Sağlık Sistemi Bileşenleri, Sağlık Politikaları ve Ebelik Mevzuatı
3 Yönetim Nedir? • Yönetim Bilimi ile İlgili Temel Kavramlar ve Sağlık Hizmeti
4 Yönetim Süreci
5 • Örgütsel İletişim
6 Çatışma Yönetimi
7 Kalite Yönetimi
8 Ebelik Hizmetlerinde Sorun Çözme ve Karar Verme
9 Ebelik Hizmetlerinde Değişimin Yönetimi
10 Ebelikte İnsan Gücü Planlaması
11 Otorite, Güç ve Liderlik
12 Motivasyon ve Takım Çalışması
13 Yönetici Ebelerin Özellikleri
14 Yönetici Ebelerin Özellikleri