Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Sevtap Kabalı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Gezmen Karadağ, T., Çelebi F., Ertaş, Y., Şanlıer, N.,2014. Geleneksel Türk Mutfağından Seçmeler: Besin Ögeleri Açısından Değerlendirilmesi, Ankara.. Kutluay Merdol, T., 2012. Beslenme Antropolojisi, Ankara. Şanlıer, N., Sürücüoğlu M.S.,2019. Türk Mutfağı, Ankara. Toygar K., Berkok N., 1999. Ankara Mutfak Kültürü ve Yemekleri, Ankara, Baysal, A. 2009. Beslenme Kültürümüz T. C. Kültür Bakanlığı Yayınları: 1230, Ankara.

Dersin İçeriği

Türk Mutfağının kültürel ve tarihsel gelişimi, Türk Mutfağına özgü ulusal ve bölgesel yiyecek-içecekler, hazırlama-pişirme yöntemleri, işleme- saklama yöntemleri ve kullanılan araç gereçler, bölgelere/yörelere göre mutfakların tanınması, özel gün ve etkinliklerde Türk Mutfağı uygulamaları, Türk mutfağını beslenme ve sağlık yönünden değerlendirme

Dersin Amacı

Türk mutfağının tarih ve kültürünün ulusal ve bölgesel/yöresel çerçevede yiyecekler, içecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, işlenmesi ile ilgili bilgiler vermek, bu işlemler için gerekli araç-gereç ve kullanılan yöntemleri öğretmek

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Tanımlamalar
2 Geçmişten günümüze geleneksel Anadolu mutfak kültürünün gelişimi
3 İslam Öncesinde Orta Asya Türk Mutfağı
4 İslami Dönem ve Selçuklu Mutfağı
5 Osmanlı Mutfağı
6 Cumhuriyet Dönemi Mutfağı
7 Türk Mutfağının Özellikleri
8 Türk Mutfak Kültürünün Oluşumuna Etki Eden Faktörler
9 Bölgelere göre beslenme kültürleri ve geleneksel yemekler
10 Öğrenci vaka sunumu
11 Öğrenci vaka sunumu devam
12 Öğrenci vaka sunumu
13 ÖĞRENCİ VAKA SUNUMU