Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Aliye Özenoğlu Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Ertaş Öztürk Arş. Gör. Yasemin Açar Arş. Gör. Dr. Gül Eda Kılınç *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Beslenme, Prof. Dr. Ayşe Baysal, Hatipoğlu Yayınevi, 2006. -Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER-2015) -Yemek ve Besin Fotoğraf Kataloğu- Ölçü ve Miktarlar -Besin Bileşim Cetveli

Dersin İçeriği

Besinlerin içerikleri ile birlikte tüm yönleriyle öğrenilmesi. Besinlerin işleme ve pişirme yöntemleri, bazı temel tarifelerin beslenme ilkeleri çerçevesinde laboratuvarda uygulanması

Dersin Amacı

Makro besin ögeleri ve besinlerin bileşimi hakkında bilgi sahibi olmak, uygulama ve laboratuvarlarla teorik bilgileri pekiştirmek

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Beslenmeye giriş ve beslenmenin önemi
2 Yiyecek hazırlamada hijyen ve laboratuvar kuralları Yayın tarama ve veri tabanı kullanımı
3 Karbonhidratlar I Ölçü Alma
4 Karbonhidratlar II Laboratuvar uygulama örnekleri ve rapor yazımı
5 Tahıllar ve tahıl ürünleri Besinlerin karbonhidrat ve posa içerikleri
6 Doğal ve yapay tatlandırıcılar Tahıllar ile ilgili uygulamalar
7 Proteinler I Besinlerin protein içerikleri
8 Proteinler II Proteini azaltılmış uygulamalar
9 Ara sınav
10 Protein kalitesi Protein kalitesinin hesaplanması
11 Etler ve et ürünleri Etlerle ilgili uygulamalar
12 Yumurta Yumurta ile ilgili uygulamalar
13 Yağlar I Besinlerin yağ içerikleri
14 Yağlar II Besinlerin yağ asidi içerikleri
15 Yağlar ve elde ediliş şekilleri Yağlarla ilgili uygulamalar