Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Belkis Tekgüler Dr. Öğr. Üyesi Umut Aykut Arş. Gör. Dr. Gül Eda Kılınç Arş. Gör. Menşure Nur Çelik *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ders notları Saldamlı, İ., 1998. Gıda Kimyası (editör). Hacettepe Basımevi, Ankara. 528 s. Cemeroğlu, B., 2007. Gıda Analizleri(editör). Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:34. Ankara. 535 s. Baysal, A., 2004. Beslenme (10.baskı). Hatipoğlu yayınevi, Ankara.520 s. Kayahan, M., 2008. Yağ Kimyası. TMMOB GMO. Kitaplar serisi:18. Ankara. 248 s.

Dersin İçeriği

Su, karbonhidratlar, protein, yağ temel başlıkları altında beslenme açısından besinlerde yer alan daha spesifik alt birimler hakkında bilgi vermek ve bunların kimyasal olarak yapı ve reaksiyonları hakkında bilgi vermek

Dersin Amacı

Besin elementlerinin sınıflandırılması, su, proteinler, enzimler, karbonhidratlar, lipitler, vitaminler, anorganik tuz ve eser elementleri ve bunların analiz yöntemlerini tanıtmak

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş Suyun gıdada bulunuşu ve önemi Giriş
2 Karbonhidratlar, şekerler ve özellikleri Laboratuvar genel bilgi tanıtım
3 Karbonhidratlar polisakkaritler ve reaksiyonlar Laboratuvar genel bilgi tanıtım
4 Gıdalarda kurumadde analizi Gıdalarda kurumadde analizi
5 Gıdalarda pH ve asitlik analizi Gıdalarda kurumadde analizi
6 Proteinlerin yapısı, amino asitler Gıdalarda pH tayini
7 Proteinlerin önemi ve reaksiyonları Gıdalarda pH tayini
8 Enzimleri yapısı, gıdanın yapısında bulunan önemli enzimler Gıdalarda Asitlik analizi
9 Ara sınavEnzimleri yapısı, gıdanın yapısında bulunan önemli enzimler
10 Lipidlerin sınıflandırılması, tanımları Gıdalarda Asitlik analizi
11 Lipidlerin önemi ve gıdadaki yağ miktarının belirlenmesi Gıdalarda tuz tayini
12 Gıda katkı maddeleri Gıdalarda tuz tayini
13 Gıdalarda mineral maddeler Gıdalarda C vitamini tayini
14 Vitaminler ve özellikleri Gıdalarda C vitamini tayini
15 Genel tekrar Genel tekrar
16 Genel tekrar Genel tekrar