Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Umut Aykut *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Anlatım, Soru-cevap, Tartışma, Laboratuvar uygulamaları

Dersin İçeriği

Çon, A.H. and Gökalp, H.Y. “Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları” Pamukkale Universitesi Mühendislik Fakültesi Basımevi, (1997) Yardımcı Kitaplar: Ünlütürk, A. and Turantaş, F. “Gıda Mikrobiyolojisi” Mengi Tan Basımevi, İzmir, (1998) Özçelik, S. “Gıda Mikrobiyoloji” SDU, Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, (1998) Özçelik, S. “Gıda Mikrobiyoloji Uygulama Kılavuzu” SDU, Ziraat Fak. Ders Kitabı, (1998) Jay, J. M., “ Modern Food Microbiology” AVI book, (1992)

Dersin Amacı

Gıda ve mikroorganizma ilişkisini öğretmek. Çeşitli gıdalarda mikroorganizma gelişimi hakkında bilgi vererek gıda mikrobiyolojisinde iyi bir diyetisyen olmalarını sağlamak. Arzu edilmeyen mikrobiyal gelişimin engellenmesi ile mikrobiyal bozulmanın durdurulması hakkında temel bilgileri göstermek. Temel mikrobiyolojik laboratuvar uygulamalarında el becerilerini artırmak.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda Mikrobiyolojisine Giriş Giriş
2 Gıdalarda Bulunan Mikroorganizmalar Besin mikrobiyolojisi laboratuvarı tanıtımı. Laboratuvarda uyulması gereken kurallar
3 Gıdalarda Bulunan Mikroorganizmalar Besin mikrobiyolojisi laboratuvarı tanıtımı. Laboratuvarda uyulması gereken kurallar
4 Gıdalara mikroorganizma bulaşma kaynakları Mikroskop kullanımı
5 Gıdalarda Mikrobiyel Gelişmeyi Etkileyen Faktörler Mikroskop kullanımı
6 Gıda maddelerinde Mikroorganizmaların meydana getirdiği bozulmaların kimyası Mikroskopta maya çalışmaları
7 Gıda Muhafaza Metotları Mikroskopta maya çalışmaları
8 Gıda Muhafaza Metotları Mikroskopta bakteri çalışmaları
9 Vize
10 Gıdalarda Görülen Mikrobiyel Bozulmalar Mikroskopta bakteri çalışmaları
11 Gıdalarda Görülen Mikrobiyel Bozulmalar Mikroskopta küf çalışmaları
12 Gıdalarda İndikatör ve Patojen Mikroorganizmalar Mikroskopta küf çalışmaları
13 Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar Gıdalarda toplam canlı sayımı TAMB analizi
14 Gıda güvenliği, Mikrobiyolojik kriterler ve Hızlı Mikrobiyolojik yöntemler Gıdalarda maya küf sayımı analizi
15 Genel tekrar Gıdalarda Enterobacteriaceae sayımı
16 Genel tekrar Dönem kapanışı genel değerlendirme