Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ders notları Altuğ ,T., Gıda Katkı Maddeleri. Meta Basım ve Matbaacılık Hizmetleri. Bornova - İzmir, 2006. Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara

Dersin İçeriği

Gıda katkı maddeleri hakkında genel bilgi, yasal düzenlemeler ve her bir katkı maddesi grubu hakkında detaylı bilgi verilmesi

Dersin Amacı

Gıda katkı maddelerinin gıdalarda kullanım amaçları ve gıdalarda kullanımına izin verilen katkı maddeleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Gıdalarda kullanımına izin verilmeyen hile ve tağşiş amaçlı katılan maddeler hakkında bilinçlendirmek. Gıda katkı maddesi ve gıda ilişkisi yanı sıra katkı maddeleri kullanımıyla halk sağlığının ilişkilendirilmesinde bilinçli bir yaklaşım tarzı kazandırmaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Katkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçları
2 Katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler
3 Katkı maddelerinin sınıflandırılması
4 Katkı maddelerinin besinin duyusal özellikleri ve sağlık açısından değerlendirilmesi
5 Antioksidanlar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
6 Asitliği düzenleyiciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
7 Emülgatörler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
8 Ara sınav
9 Stabilizatörler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
10 Gamlar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
11 Koruyucular: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
12 Renklendiriciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
13 Lezzet maddeleri ve tatlandırıcılar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
14 Topaklanma önleyiciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
15 tekrar
16 Tekrar