Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Sevtap Kabalı Öğr. Gör. Sevtap Kabalı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Gıda mikrobiyolojisi uygulamaları Prof.Dr.Kadir Halkman 2. Gıda mikrobiyolojisi Prof.Dr.İrfan Erol

Dersin İçeriği

Öğrenciler besinlerden kaynaklanan zehirlenmeleri ve önleme yöntemlerini öğrenir.

Dersin Amacı

Öğrencilere, çiftlikten sofraya gıda güvenliği, zoonoz hastalıklarda kontrol-koruma ve yasal düzenlemeler, gıda kaynaklı hastalıklar, gıda zehirlenmeleri ve kimyasal kaynaklı besin zehirlenmeleri, gıda üretim ve satış yerlerinde bulunması gereken özellikler konularında bilgi kazandırmak amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin genel tanıtımı, Gıda güvenliği, kalite, risk analizi, risk değerlendirme, risk iletişimi, gıda kalitesi ile ilgili temel kavramlar, gıda hijyeni ve sağlık ilişkisi
2 Çiftlikten sofraya gıda güvenliği kavramı,hayvansal atıklar, et muayenesi,gıda katkı maddeleri-halk sağlığı ilişkisi,
3 Gıda kaynaklı hastalıklar, gıda zehirlenmeleri ve kimyasal kaynaklı gıda zehirlenmeleri ile önleme yolları,
4 Gıda üretim ve satış yerlerinde göz önünde bulundurulması gereken genel prensipler
5 Viral ve mikotik zoonozlar, kontrol-koruma ve bu hastalıklar hakkındaki yasal düzenlemeler, zoonozların kontrolüne yönelik genel uygulamalar,
6 Paraziter zoonozlarda epidemiyoloji, kontrol-koruma ve bu hastalıklar hakkındaki yasal düzenlemeler
7 SARS-CoV-2 ,covid 19 ve Hijyen, Gıda ambalaj materyalleri üzerindeki besin değerleri
8 Ara Sınav
9 Gıda güvenliği
10 iyi hijyen uygulamaları ve Kalite Yönetimi
11 Gıda Bozulma tipleri ve önemi ,Et ve et ürünlerinin ambalajlanması
12 Süt ve süt ürünlerinin ambalajlanması
13 Besin Zehirlenmelerinde Literatüre Bakış