Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Bahtınur Taşcı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Lipidlerin genel yapısı, Bitkisel Yağların Sınıflandırılması,Yağlı tohumların depolanması ve ön işlemler, Yağ ekstraksiyon yöntemleri,Ham yağ rafinasyon işlemi, Zeytinyağı üretim teknolojisi, Ayçiçek Yağ teknolojisi Margarin üretim teknolojisi

Dersin İçeriği

1. Fikri Başoğlu, 2012. Yemeklik Yağ Teknolojisi. Dora Yayıncılık. 2. Sebahattin Nas, Hüsnü Yusuf Gökalp, 2017.Bitkisel Yağ Teknolojisi, Sidas Yayıncılık 3. Muammer Kayahan 2005. Yemeklik Yağ Rafinasyon Teknolojisi, TMMOB.

Dersin Amacı

Bitkisel yağların temel kimyasal yapısı, bitkisel yağ kaynakları ve yağ üretim teknolojilerini anlamaya ilişkin bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 lipidlerin önemi, lipidlerin sınıflandırılması
2 gliseritler, yağ asitleri, doğal antioksidanlar, renk maddeleri
3 lipidlerde bozulma tepkimeleri, önlenmesi
4 bitkisel yağ kaynakları, yağlı tohumların depolanması
5 kabuk kırma, öğütme, kavurma ve kondisyonlama
6 hidrolik ve ekspeller presler, solvent ekstraksiyon tekniği
7 ham yağın depolanması, rafine yağ üretimi
8 ara sınav
9 rafine yağın depolanması, ambalajlanması
10 zeytinyağı tanımı, sınıflandırılması, zeytin hasadı
11 zeytinyağı üretim teknikleri
12 zeytinyağı depolanması, karasu ve pirinanın değerlendirilmesi
13 modifiye yağ üretim teknikleri (fraksiyone kristalizasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon)
14 margarin üretim teknolojisi