Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Dr. Canan Asal Ulus Doç. Dr. Birsen Demirel *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Public Health Nutrition (The Nutrition Society Textbook) Gibney, M. J., Margetts, B. M., Kearney, J. M., & Arab, L. (2017). Public health nutrition: the nutrition society textbook series. Hoboken: Wiley-Blackwell, 2nd Edition,464p. 2. Nnakwe, N. (2012). Community Nutrition: Planning Health Promotion and Disease Prevention-BOOK ONLY. Jones & Bartlett Publishers.

Dersin İçeriği

Türkiye'de ve dünyada görülen beslenme sorunları ve epidemiyolojisi, araştırma yöntemleri, iyot yetersizliği hastalıkları, D vitamini yetersizliği, folik asit yetersizliği ,demir yetersizliği anemisi, çinko yetersizliği, A vitamini yetersizlikleri, ağız ve diş sağlığı, beslenme anemileri ve epidemiyolojisi, sağlığın geliştirilmesi ve ulusal besin ve beslenme plan ve politikaları

Dersin Amacı

Toplumdaki beslenme sorunları, nedenlerini ve çözüm yollarını, ulusal gıda ve beslenme politikalarını öğretmektir. Bu dersin konuları toplum diyetisyenliği uygulamalarının temelini oluşturur.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Epidemiyoloji Bilimi Tanımı
2 Araştırma Planlama
3 İyot yetersizliği Epidemiyolojisi
4 D vitamini yetersizliği Epidemiyolojisi
5 Folat yetersizliği Epidemiyolojisi
6 Çinko yetersizliği Epidemiyolojisi
7 A vitamini Epidemiyolojisi
8 Ara sınav
9 Beslenme anemileri Epidemiyolojisi
10 Ağız ve Diş Sağlığı Epidemiyolojisi
11 Sağlık Hizmetleri
12 Sağlığın Belirleyicileri
13 Kronik hastalıklar Epidemiyolojisi
14 Kronik hastalıklar Epidemiyolojisi
15 Araştırma önerisi hazırlama
16 Final Sınavı