Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Dr. Canan Asal Ulus Öğr. Gör. Dr. Bahtınur Taşcı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

TS EN ISO 9001, Kalite yönetim sistemleri TS 13001, Tehlike analizi ve kritik kontrol noktalarına (haccp) göre gıda güvenliği yönetimi- Gıda üreten kuruluşlar ve tedarikçiler için yönetim sistemine ilişkin kurallar (TSEQ Standardı) TS EN ISO 22000, Gıda güvenliği yönetim sistemleri – Gıda zincirindeki tüm kuruluşlar için şartlar (TSE Standardı) Arıkbay C, Gıda sektöründe Kalite Yönetim sistemleri ve HACCP, Ankara, 2004

Dersin İçeriği

Gıda güvenliğinin tanımı ve gıda güvenliğini bozan etmenler, kalitenin tanımı ve kalite sistemleri,gıda kaynaklı hastalıklar,temizlik ve dezenfeksiyon, kişisel hijyen ve uygulamaları, gıda işletmelerinde hijyen ve uygulamaları,gıda güvenliği yönetim sistemlerine ilişkin temel kavramlar (HACCP, Ön koşul programı, ISO,ISO 22000,HACCP sistemi ile ilgili kavramlar

Dersin Amacı

Öğrencilere toplu beslenme yapılan kurumlarda kalite yönetim sistemleri ve gıda güvenliği hakkında bilgi ve beceri kazandırılması amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 KALİTENİN TANIMI VE ÖNEMİ
2 Besin güvenliği ile ilgili temel kavramları
3 Besin güvenliğini bozan etmenlerle ilgili kavramlar
4 ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemi
5 HACCP Sisteminin Tanımı ve Önemi
6 HACCP sitemi Ön Gereksinim Programları
7 HACCP Sistemi Ön Hazırlık
8 ARA SINAV
9 HACCP Sisteminin Temel Prensipleri
10 Toplu Beslenme sistemlerinde HACCP Sisteminin Kurulması
11 TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
12 ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemi ile HACCP sisteminin kurulması
13 TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
14 TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
15 FSSC 22000 Gıda Güvenliği Sistemi
16 Final