Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Gülsüm Çamur *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Charles Zastrow-Karen K. Krist Ashman (2014). İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre-1-Bebeklik-ÇocuklukErgenlik. Ankara: Nika Yayınları. İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre I (2016) . Açıköğretim Fakültesi Yayınları. Gelişim Psikolojisi. Çocuk ve Ergen Gelişimi (2017). Banu Yazgan, Mehmet Bilgin ve Meral Kılıç Atıcı. Apegem Akademi Yayınları. Santrock, John W. (2011). Yüksel, G. (Çev. Ed.) Yaşam Boyu Gelişim-Life Span Development. Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic.Ltd.Şti.,İstanbul. Berk, L. (2014). Işıkoğlu Erdoğan N. (Çev. Ed.) Bebekler ve Çocuklar Doğum Öncesinden Orta Çocukluğa. Nobel Yayıncılık, Ankara. Gander, Mary. Harry W. Gardiner. Çocuk ve Ergen Gelişimi. Yayına Hazırlayan: Onur, Bekir. 1. Basım. Ankara: İmge Kitabevi, 1993. Ataman, A. (Ed.) (2003). Gelişim ve Öğrenme. Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, Ankara. Bayhan, P., Artan, İ. (2004). Çocuk Gelişimi ve Eğitimi. Morpa Yayıncılık, İstanbul.

Dersin İçeriği

insan gelişimi farklı gelişim aşamaları ve gelişimi inceleyen kuramlar yaşam boyu öğrenme bebeklik çocukluk ergenlik dönemi ve bu dönemlerde yaşanılan çeşitli sosyal sorunlar (gelişimsel güçlükler, aile içi ilişki sorunları, okula uyum, boşanma, istismar, akran zorbalığı gibi) sosyal hizmet ve yaşam boyu gelişim

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere ekolojik ve sosyal sistem çerçevesinde bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemini anlamaları; sosyal hizmet müdahalesi planlarken yaşam döngüsü çerçevesinde bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinin (gelişimsel ve yaşamsal krizler ile) nasıl ele alınacağı konusunda bakış açısı geliştirmelerini sağlamak amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin kısa tanıtımı ve öğrencilerle oryantasyon
2 Temel Kavramlara Bakış I
3 Temel Kavramlara Bakış II
4 yenidoğan bebeklik dönemi özellikleri doğumöncesi süreç ve anneyi anlamak
5 bebeklik dönemi gelişimsel özellikleri ve riskler
6 çocukluk dönemi gelişimsel özellikler
7 gelişim kuramlarına giriş 1
8 psikososyal kuram
9 Ara sınav
10 gelişim kuramları 3
11 gelişimsel krizler ve olası krizlere bakış 1
12 gelişimsel krizler ve olası krizlere bakış 2
13 12-21 Yaş Süreci
14 Riskler ve ergenlik