Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Sinan Emirzeoğlu *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Meryem, Koray (2005): Sosyal Politika. İmge Kit. Aysen Tokol, Yusuf Alper (2017) Sosyal Politika. Dora Yayıncılık Aysan, M.F. Sosyal Politika Yazıları Sosyal Politika: Teori, Politika ve Uygulamalar (Ed.: Erdal Tanas Karagöl ve diğ.), Umuttepe Yy. Doğa Başer, Sosyal Politika ve Sosyal Hizmet, 2020 Nobel Yy.

Dersin İçeriği

Bu dersin içeriğinde sosyal politikanın tanımı, kapsamı ve içeriği; Türkiye ve dünyadaki refah sistemi ve hizmetlerinin gelişimi; planlama ve kalkınma kavramları bağlamında temel politika alanları (sağlık, barınma, sosyal güvenlik, göç vb.) üzerine tartışmalar yer almaktadır. Dersin içeriği olarak öne çıkan en önemli tanımlama meselesi sosyal politikanın 18.yy Fransız devrimi ve 19.yy Endüstri devriminin etkisi altında oluşan kamusal hizmetlerin, sosyal sigortanın ve kolektif sağlık programlarının nasıl bir alan dahilinde oluştuğunu tartıştırmaktır. Küreselleşmenin sosyal politika üzerindeki etkileri, toplumsal cinsiyet ve sosyal politika, kentsel hareketler ve yerel yönetimlerin sosyal politikaya etkilerinin yanı sıra Türkiye’de sosyal politikanın gelişimi ve de güncel sosyal politikalar tartışılacak.

Dersin Amacı

Bu ders Türkiye ve dünyadaki refah sistemi, sosyal politika ve hizmetler üzerine odaklanmayı amaçlamaktadır. Bir yandan sosyal politika kavramına giriş yaparken diğer taraftan yerel ve küresel alanda sosyal politikanın sistemlerin ve iktidarların hangi araçsal dayanağı üzerinden işlediğine göz atılacak. Dersin içeriği düşünümsel olarak sadece kavramsal çerçeve içine yoğunlaşmamakta bir siyasal çerçeve dolayımında sosyal bilimlerin genel içeriğini de yansıtan, sosyal politika alanındaki çalışmalara ve de literatüre göz atan bir içeriğe sahiptir. Sosyal politika 18.yüzyıl Fransız devrimi ve sonrası 19.yy Sanayi Devrimi dolayımında ortaya çıkan sosyal devlet anlayışının bir sonucu olarak, alt kültürel sınıfların (işçi sınıfı, fakirler, evsizler, vs.) çalışma, yaşam ve ortak zenginlik koşullarını siyasal olarak devletin aygıtları (yasa, sendika, kurumlar. vs) üzerinden ele alan ve bunu çalışma ve planlama ilişkileri üzerinden irdeleyen önemli kavramlardan biridir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Planlama, sosyal politika, sosyal refah devleti, sosyal kalkınmanın tanımlanması
2 Sosyal politika tarihi I
3 Sosyal politika tarihi II
4 İstihdam Politikaları- Kavramlar
5 Küreselleşmenin sosyal politika ve sosyal refah devletleri üzerindeki etkisi: Yönetim ve sosyal hizmet sağlayıcılarında değişimler-refah karması sistemleri
6 Küreselleşme, Sosyal Politika: Farklı Ülkelerdeki Refah Harcamaları
7 Sosyal Sorunlar ve Sosyal Politika Uygulamaları: İstihdam ve İşsizlik
8 Sosyal Sorunlar ve Sosyal Politika Uygulamaları: Yoksulluk
9 Ara sınav haftası
10 Sosyal Politika: Sosyal Dışlanma, Ayrımcılık ve Toplumsal Cinsiyet
11 Sosyal Politikada Yaşlılar, Gençler ve Çocuklar
12 Sosyal Politika ve Göç
13 Sosyal Politika ve Yerel Yönetimler, Kentsel Katılım, Kentsel Hareketler
14 Türkiye’deki Sosyal Politika: Tarihsel Bakış ve Güncel Politikaların Değerlendirilmesi