Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Hasan Çelik *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

- Agranoff, R. (1991). Human services integration: past and present challenges in public administration, Public Administration Review, 51 (6):533-542. - Akdoğan, A. A. (2008). Türk kamu yönetimi ve Avrupa Birliği, Ankara: TODAİE Yayınları. - Aydın, A. H. (2007). Türk kamu yönetimi, Ankara: Seçkin Yayıncılık. - Danış, M. Z. (2005). “Kent Yoksulluğu, Sosyal Hizmet ve Belediyecilik.” 2. Türk Belediyecilik Sempozyumu: Çocuklar için Güvenli Kent (9-10 Mart 2005-Ankara), Bildiriler Kitabı, Ankara: Hacettepe Üniversitesi ve Keçiören Belediyesi Ortak Yayını, ss. 195-202. - Danış, M. Z. (2006). “Kentsel Değişme Sürecinde Metropolitan Sorunlar: Yeni Yoksulluk Olgusu ve Yerel Yönetimler”, 3. Türk Belediyecilik Sempozyumu: Belediye ve Halk Sağlığı Hizmetleri (26-27 Nisan 2006), Bildiriler Kitabı, Ankara: Hacettepe Üniversitesi ve Keçiören Belediyesi Ortak Yayını, ss. 269-276. - Danış, M. Z. (2006). “Küreselleşme Sürecinde Yerel Yönetimler ve Sosyal Hizmet”, 3. Türk Belediyecilik Sempozyumu: Belediye ve Halk Sağlığı Hizmetleri (26-27 Nisan 2006), Bildiriler Kitabı, Ankara: Hacettepe Üniversitesi ve Keçiören Belediyesi Ortak Yayını, ss. 277-283. - George, H. F. (1990). Public administration and social equity, Public Administration Review, 50 (2):228-237. - Harmon, M. M. ve Mayer, R. T. (1986). Organization Theory for Public Administration, Boston: Little Brown and Company - Keleş, Ruşen, Jürgen Nowak ve İlhan Tomanbay (Ed.). Türkiye’de ve Almanya’da Sosyal Hizmetler: Ansiklopedik Sözlük. Selvi Yayınları, 1991.

Dersin İçeriği

Kamu yönetimine yönelik olarak kavramsal çerçeve oluşturmak. Yönetim teorileri ekseninde idarî yapılanmaya ait temel unsurları ve fonksiyonları belirlemek. T.C. Devletinin sosyal politika ve hizmet boyutunu anayasal çerçevede ve uygulama boyutuyla irdelemek. AB’ye katılım sürecinde kamu yönetimi ve sosyal hizmet anlayışındaki değişimi göstermek.

Dersin Amacı

- Sosyal hizmetlerin kamu yönetimindeki yeri ve rolünü göstermek. - Türk kamu yönetim sisteminde sosyal hizmetlerin tarihi gelişimini yansıtmak. - Sosyal Devlet ve sosyal belediyecilik kapsamında sosyal hizmetlerin yapısını ve etkinliğini değerlendirmek.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Kamu yönetimine ilişkin temel kavramlar
2 Kamu yönetiminin tanımı ve unsurları
3 Kamu yönetiminin gelişimi ve diğer bilim dallarıyla ilişkisi
4 Yönetim ilkeleri, yönetimin unsurları ve fonksiyonları
5 Kamu yönetiminde katılımcı demokrasi ve yönetişim
6 Kamu yönetiminde örgütlenme ve örgüt teorileri
7 Kamu yönetiminin elemanları ve muhatapları
8 Türk kamu yönetim sisteminin özellikleri
9 Vize ödevi raporunun teslimi
10 Türkiye Cumhuriyeti ve Sosyal Devlet Anlayışı
11 Merkezî sosyal hizmetler yönetim sisteminin özellikleri
12 Yerel sosyal hizmetler yönetim sisteminin özellikleri
13 Sosyal Belediyecilik ve sosyal hizmetler
14 Ab sürecinde Kamu yönetimi ve sosyal hizmetler
15 Final Ödevi
16