Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Hasan Çelik *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1)Türk doğan, Orhan(2002) Gercekondu, İnsan Ve Kültür, Genar Yayıları,İstanbul. 2) TMMOB VE Gazi Üniversitesi(2002) Yoksulluk, Kent Yoksulluğu ve palanlama, TMMOB yayını,Ankara. 3-Keleş, R. (1984) Konut Politikası. Ankara: A.Ü.S.B.F. Yayınları, Yayın No:540, Yavuz, F. (1983) Yerel Yönetimler. Ankara:Turhan Kitabevi. 4-Kartal, K. (1983). Kentlileşmenin Ekonomik ve Sosyal Maliyeti. Amme İdaresi Dergisi, Cilt:16, Sayı:4, s.94. 5-Hamamcı, C ve Keleş, R. (2005) Çevre Politikası. Ankara: İmge Yayınları. 6-Keleş, R. (2006). Kentleşme Politikası. Ankara: İmge Yayınları. 7-Giddens, A. (2000). Sosyoloji. Yay. Haz. H. Özel ve C. Güzel. Ankara: Ayraç Yayınevi 8-Marshall, G. (1999). Sosyoloji Sözlüğü. O. Akınbay ve D. Kömürcü (Çev.), Ankara: Ankara ve Sanat Yayınları. 9-Alver, K. (2007). Steril Hayatlar: Kentsel Mekansal Ayrışma ve Güvenlikli Siteler. Ankara: Hece Yayınları. 10-Bal, H. (2006). Kent Sosyolojisi. Isparta: Fakülte Kitabevi. 11-Keleş,Ruyşen(1976) Kentbilim İlkeleri, Sevinç Matbaası,Ankara.

Dersin İçeriği

Bu derste kentleşme olgusu beraberinde gündeme getirdiği sorunlar ve bu sorunlara (birey-grup ve toplumsal düzeyde) sosyal hizmet müdahelesi bağlamında çok yönlü olarak irdelenecektir. Kent olgusunun sanayi devrimi ile ortaya çıkışı ve böylece dünyada ve Türkiyede gelişim seyri öncelikle ele alınacaktır. Daha sonra Kentleşme ile birlikte sosyal hizmeti doğrudan ilgilendiren sorunlar üzerinde durulacak bunlar arasında gecekondu sorunu özellikle mercek altına alınacaktır. Son olarak sosyal politikalar göz önünde bulundurularak sürdürülebilir kentleşmenin imkan ve olanakları tartışılacak ve sosyal hizmetin hızlı ve çarpık kentleşmeden olumsuz etkilenen nüfus gruplarına yönelik uygulamaları birey, grup ve toplum düzleminde ele alınacaktır.

Dersin Amacı

Kentleşme ve gece kondu sosyolojik bir gerçektir. Bu bağlamda sosyal hizmette de yeni stratejilere ihtiyaç vardır. Kentleri ve gecekondu bölgelerini sosyal hizmet açısından tahlil etmek ve alana ilişkin yeni stratejiler geliştirmektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Kentleşme tanım ve kuramları
2 Gecekondulaşma sorunu
3 Kırsaldan kente göç
4 Kentte toplumsal tabakalaşma
5 Gecekondularda kimlik yapılaşması ve gece kondu ve kentte aile biçimleri
6 Dünyada kentlerin gelişimi: Batıda kent gelişiminin savaş sonrası kalıpları, Üçüncü Dünyada kentleşme
7 Gecekondularda yaşayanların beklentileri
8 Kentte sağlık sistemleri
9 Ara Sınav (Ödev Teslimi)
10 Kentlileşme ve Uluslararası Etkiler: Küresel kent olgusu
11 Bir yaşam biçimi olarak kentlilik
12 Kentleşme ve toplumsal hareketler, Kentleşme ve göç ilişkisi
13 Kentleşmenin sosyo-ekonomik doğurguları
14 Kentleşme ve kentsel sorunlara birey ve grup düzeyinde sosyal hizmet müdahaleleri.
15 Bir kentleşme sorunu olarak gecekondu ve gecekondu kültürü
16 Final Sınavı