Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Sevda Burak *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Yağcı, S. ve Duyan, V. (2020). Çözüm Odaklı Terapi. Ankara: Pusula Yayınevi. Okumuşoğlu, S. (2021). Çözüm Odaklı Olmak-Çözüm Odaklı Kısa Terapilere Kısa Bir Bakış (2.Basım). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık Sklare, G. B. (2014). Okul Danışmanları İçin Çözün Odaklı Kısa Süreli Psikolojik Danışma (5.Baskı) (Çev. Diğdem Müge Siyez). Pegem Akademi Sharry, J. (2016). Çözüm Odaklı Grupla Psikolojik Danışma (2.Baskı) (Çev. Diğdem Müge Siyez ve ark.). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık Arslan, Ü. Ve Gümüşçağlayan, G. (2018). Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapiye Kısa Bir Bakış, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 491-507. Ratner, H., George, E., ve Iveson, C. (2012). Solution Focused Brief Therapy- 100 Key Points and Techniques. Routledge Taylor and Francis Group, LLC Hanton, P. (2011). Skills in Solution Focused Brief Counselling & Psychotherapy (first published). Sage. Nelson, T. S. (2010). Doing Something Different. Routledge Taylor and Francis Group, LLC

Dersin İçeriği

Bu ders, Çözüm odaklı yaklaşımın özelliklerini, tarihsel gelişimini ve günümüzdeki durumu hakkında bilgileri; Çözüm odaklı yaklaşımın kuramsal çerçevesini, varsayımlarını ve ilkelerini; Çözüm odaklı yaklaşımın temel kavramlarını ve tekniklerini; Çözüm odaklı yaklaşımın uygulama becerilerini içermektedir.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, çözüm odaklı yaklaşımın felsefesi, temel prensipleri, danışma sürecinde yer alan temel soruları (örneğin: mucize, derecelendirme, istisna, baş etme) ve uygulamada dikkat edilmesi gereken noktaları ile ilgili yeterliliklerin kazandırılmasıdır. Çözüm odaklı kısa süreli terapi, bireylerin yetersiz yönlerinden çok yeterli yönlerini, güçsüz yönlerinden çok güçlü yönlerini ve sınırlı yönlerinden çok olanaklarını vurgulayan bir yaklaşımdır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Çözüm odaklı kısa süreli psikolojik danışmanın tarihçesi
2 Çözüm odaklı kısa süreli psikolojik danışmanın özellikleri ve varsayımları
3 İlk oturum ve sürecin anlatılması. Çözüm odaklı kısa süreli psikolojik danışma sürecinde amaç oluşturma. Gönülsüz danışanların süreci kabul etmesine yardımcı olma
4 Çözüm odaklı kısa süreli psikolojik danışma sürecinde mucize sorular. Çözüm odaklı kısa süreli psikolojik danışma sürecinde “Başka ne?” soruları.
5 Çözümlere ilişkin farkındalık kazandırma. Öğrencilerin özkaynaklarına ilişkin farkındalık kazanmalarına yardımcı olma: zihin haritası, amigo teknikleri. Belirlenen ana hattın ve ilerlemenin derecelendirilmesi. Amaca ulaşmada karşılaşılabilecek olası engellerin tanımlanması ve engellerle başa çıkma.
6 Amaca ulaşmada karşılaşılabilecek olası engellerin tanımlanması ve engellerle başa çıkma
7 Sonraki oturumları yürütme
8 Ara Sınav
9 Derecelendirme. Başka bir oturum için gereksinimi belirleme. İkinci ve sonraki oturumlar: Yol haritası belirleme
10 Sonlandırma sürecinin yapılandırılması
11 Etik ilke ve değerler
12 Sosyal hizmet uzmanının rol ve işlevleri
13 İyi uygulama örnekleri
14 İyi uygulama örnekleri