Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Erkan Likos Dr. Öğr. Üyesi Erkan Likos *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1) Kanburoğlu, Özer. (2008). Mimari Fotoğraf, İnkılap Kitabevi. 2) Kelby, Scott. (2016). Dijital Fotoğrafçılığın El Kitabı, Çeviren: Mehmet Çömlekçi, Alfa Yayıncılık. 3) Ang, Tom. (2014). Dijital Fotoğrafçılık, Çeviren: M.Zafer Arıcan, İnkılap Yayınları. 4) Carroll, Henry. (2014). Read This If You Want to Take Great Photographs. 5) Gatcum, Chris. (2016). The Beginner's Photography Guide, 2nd Edition. 6) Bütün Yönleriyle Fotoğrafçılık, Aydemir Gökgöz TR-145 G-64 7) Dijital Fotoğrafçılığın El Kitabı, Scott Kelby, Çeviren: Mehmet Çömlekçi, Alfa Yayıncılık 8) Dijital Fotoğrafçılık, Tom Ang, Çeviren: M.Zafer Arıcan, İnkılap Yayınları 9) Fotoğrafçılığa Giriş, Mustafa Sözen, Detay Yayıncılık 10) Fotoğrafa Başlarken, Levend Kılıç, Dost Yayınları

Dersin İçeriği

Derste, temel fotoğrafçılık bilgileri, fotoğraf makinelerinin türleri, objektif türleri ve özellikleri, enstantane, diyafram, ışık ve ışık ölçümü, pozlama ve fotoğrafta kompozisyon oluşturma gibi konulara ilişkin ağırlıklı olarak teorik süreç gerçekleştirilmektedir.

Dersin Amacı

Bu derste öğrencinin fotoğraf makinesini ve objektifleri tanıması, fotoğraf işleme yazılımlarını kullanarak fotoğrafı etkili bir görsel iletişim unsuru olarak kullanması amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 1-Fotoğrafın tarihçesi ve fotoğraf makinelerinin değişik ölçütlere göre sınıflandırılması. 2-Fotoğraf makinelerinin başlıca öğeleri ve çalışma prensiplerinin anlatılması., 3-Objektiflerin sınırlandırılması ve özellikleri. 4-Pozlandırma ve pozometrelerin ölçüm modları. 5-Diyafram - Enstantene ilişkisi ve ISO/ASA kavramlarının anlatılması. 6-Örtücü (Obtüratör). 7-Diyafram. 8-Net alan derinliği ve diyafram. 1-Fotoğrafın tarihçesi ve fotoğraf makinelerinin değişik ölçütlere göre sınıflandırılması. 2-Fotoğraf makinelerinin başlıca öğeleri ve çalışma prensiplerinin anlatılması., 3-Objektiflerin sınırlandırılması ve özellikleri. 4-Pozlandırma ve pozometrelerin ölçüm modları. 5-Diyafram - Enstantene ilişkisi ve ISO/ASA kavramlarının anlatılması. 6-Örtücü (Obtüratör). 7-Diyafram. 8-Net alan derinliği ve diyafram.
2 1-Fotoğrafın tarihçesi ve fotoğraf makinelerinin değişik ölçütlere göre sınıflandırılması. 2-Fotoğraf makinelerinin başlıca öğeleri ve çalışma prensiplerinin anlatılması., 3-Objektiflerin sınırlandırılması ve özellikleri. 4-Pozlandırma ve pozometrelerin ölçüm modları. 5-Diyafram - Enstantene ilişkisi ve ISO/ASA kavramlarının anlatılması. 6-Örtücü (Obtüratör). 7-Diyafram. 8-Net alan derinliği ve diyafram. 1-Fotoğrafın tarihçesi ve fotoğraf makinelerinin değişik ölçütlere göre sınıflandırılması. 2-Fotoğraf makinelerinin başlıca öğeleri ve çalışma prensiplerinin anlatılması., 3-Objektiflerin sınırlandırılması ve özellikleri. 4-Pozlandırma ve pozometrelerin ölçüm modları. 5-Diyafram - Enstantene ilişkisi ve ISO/ASA kavramlarının anlatılması. 6-Örtücü (Obtüratör). 7-Diyafram. 8-Net alan derinliği ve diyafram.
3 1-Fotoğrafın tarihçesi ve fotoğraf makinelerinin değişik ölçütlere göre sınıflandırılması. 2-Fotoğraf makinelerinin başlıca öğeleri ve çalışma prensiplerinin anlatılması., 3-Objektiflerin sınırlandırılması ve özellikleri. 4-Pozlandırma ve pozometrelerin ölçüm modları. 5-Diyafram - Enstantene ilişkisi ve ISO/ASA kavramlarının anlatılması. 6-Örtücü (Obtüratör). 7-Diyafram. 8-Net alan derinliği ve diyafram. 1-Fotoğrafın tarihçesi ve fotoğraf makinelerinin değişik ölçütlere göre sınıflandırılması. 2-Fotoğraf makinelerinin başlıca öğeleri ve çalışma prensiplerinin anlatılması., 3-Objektiflerin sınırlandırılması ve özellikleri. 4-Pozlandırma ve pozometrelerin ölçüm modları. 5-Diyafram - Enstantene ilişkisi ve ISO/ASA kavramlarının anlatılması. 6-Örtücü (Obtüratör). 7-Diyafram. 8-Net alan derinliği ve diyafram.
4 1-Fotoğrafın tarihçesi ve fotoğraf makinelerinin değişik ölçütlere göre sınıflandırılması. 2-Fotoğraf makinelerinin başlıca öğeleri ve çalışma prensiplerinin anlatılması., 3-Objektiflerin sınırlandırılması ve özellikleri. 4-Pozlandırma ve pozometrelerin ölçüm modları. 5-Diyafram - Enstantene ilişkisi ve ISO/ASA kavramlarının anlatılması. 6-Örtücü (Obtüratör). 7-Diyafram. 8-Net alan derinliği ve diyafram. 1-Fotoğrafın tarihçesi ve fotoğraf makinelerinin değişik ölçütlere göre sınıflandırılması. 2-Fotoğraf makinelerinin başlıca öğeleri ve çalışma prensiplerinin anlatılması., 3-Objektiflerin sınırlandırılması ve özellikleri. 4-Pozlandırma ve pozometrelerin ölçüm modları. 5-Diyafram - Enstantene ilişkisi ve ISO/ASA kavramlarının anlatılması. 6-Örtücü (Obtüratör). 7-Diyafram. 8-Net alan derinliği ve diyafram.
5 1-Fotoğrafın tarihçesi ve fotoğraf makinelerinin değişik ölçütlere göre sınıflandırılması. 2-Fotoğraf makinelerinin başlıca öğeleri ve çalışma prensiplerinin anlatılması., 3-Objektiflerin sınırlandırılması ve özellikleri. 4-Pozlandırma ve pozometrelerin ölçüm modları. 5-Diyafram - Enstantene ilişkisi ve ISO/ASA kavramlarının anlatılması. 6-Örtücü (Obtüratör). 7-Diyafram. 8-Net alan derinliği ve diyafram. 1-Fotoğrafın tarihçesi ve fotoğraf makinelerinin değişik ölçütlere göre sınıflandırılması. 2-Fotoğraf makinelerinin başlıca öğeleri ve çalışma prensiplerinin anlatılması., 3-Objektiflerin sınırlandırılması ve özellikleri. 4-Pozlandırma ve pozometrelerin ölçüm modları. 5-Diyafram - Enstantene ilişkisi ve ISO/ASA kavramlarının anlatılması. 6-Örtücü (Obtüratör). 7-Diyafram. 8-Net alan derinliği ve diyafram.
6 1-Fotoğrafın tarihçesi ve fotoğraf makinelerinin değişik ölçütlere göre sınıflandırılması. 2-Fotoğraf makinelerinin başlıca öğeleri ve çalışma prensiplerinin anlatılması., 3-Objektiflerin sınırlandırılması ve özellikleri. 4-Pozlandırma ve pozometrelerin ölçüm modları. 5-Diyafram - Enstantene ilişkisi ve ISO/ASA kavramlarının anlatılması. 6-Örtücü (Obtüratör). 7-Diyafram. 8-Net alan derinliği ve diyafram. 1-Fotoğrafın tarihçesi ve fotoğraf makinelerinin değişik ölçütlere göre sınıflandırılması. 2-Fotoğraf makinelerinin başlıca öğeleri ve çalışma prensiplerinin anlatılması., 3-Objektiflerin sınırlandırılması ve özellikleri. 4-Pozlandırma ve pozometrelerin ölçüm modları. 5-Diyafram - Enstantene ilişkisi ve ISO/ASA kavramlarının anlatılması. 6-Örtücü (Obtüratör). 7-Diyafram. 8-Net alan derinliği ve diyafram.
7 1-Fotoğrafın tarihçesi ve fotoğraf makinelerinin değişik ölçütlere göre sınıflandırılması. 2-Fotoğraf makinelerinin başlıca öğeleri ve çalışma prensiplerinin anlatılması., 3-Objektiflerin sınırlandırılması ve özellikleri. 4-Pozlandırma ve pozometrelerin ölçüm modları. 5-Diyafram - Enstantene ilişkisi ve ISO/ASA kavramlarının anlatılması. 6-Örtücü (Obtüratör). 7-Diyafram. 8-Net alan derinliği ve diyafram. 1-Fotoğrafın tarihçesi ve fotoğraf makinelerinin değişik ölçütlere göre sınıflandırılması. 2-Fotoğraf makinelerinin başlıca öğeleri ve çalışma prensiplerinin anlatılması., 3-Objektiflerin sınırlandırılması ve özellikleri. 4-Pozlandırma ve pozometrelerin ölçüm modları. 5-Diyafram - Enstantene ilişkisi ve ISO/ASA kavramlarının anlatılması. 6-Örtücü (Obtüratör). 7-Diyafram. 8-Net alan derinliği ve diyafram.
8 1-Fotoğrafın tarihçesi ve fotoğraf makinelerinin değişik ölçütlere göre sınıflandırılması. 2-Fotoğraf makinelerinin başlıca öğeleri ve çalışma prensiplerinin anlatılması., 3-Objektiflerin sınırlandırılması ve özellikleri. 4-Pozlandırma ve pozometrelerin ölçüm modları. 5-Diyafram - Enstantene ilişkisi ve ISO/ASA kavramlarının anlatılması. 6-Örtücü (Obtüratör). 7-Diyafram. 8-Net alan derinliği ve diyafram. 1-Fotoğrafın tarihçesi ve fotoğraf makinelerinin değişik ölçütlere göre sınıflandırılması. 2-Fotoğraf makinelerinin başlıca öğeleri ve çalışma prensiplerinin anlatılması., 3-Objektiflerin sınırlandırılması ve özellikleri. 4-Pozlandırma ve pozometrelerin ölçüm modları. 5-Diyafram - Enstantene ilişkisi ve ISO/ASA kavramlarının anlatılması. 6-Örtücü (Obtüratör). 7-Diyafram. 8-Net alan derinliği ve diyafram.
9 Ara sınav
10 10RAW Fotoğraflama ve özellikleri. 11-Fotoğrafta ışığın konuya etkilerinin bilinmesi ve renk modları. 12-Temel kompozisyon öğelerinin kavranması, altın kural ilkelerinin öğrenilmesi ve fotoğraftaki etkilerinin incelenmesi. 13-Fotoğrafçılıkta kullanılan filmler, filtreler ve flaşların tanımlanması ve kullanımı. 14-Fotoğraf çekiminde kullanılan yardımcı ekipmanların tanıtılması ve fonksiyonlarının bilinmesi. 10RAW Fotoğraflama ve özellikleri. 11-Fotoğrafta ışığın konuya etkilerinin bilinmesi ve renk modları. 12-Temel kompozisyon öğelerinin kavranması, altın kural ilkelerinin öğrenilmesi ve fotoğraftaki etkilerinin incelenmesi. 13-Fotoğrafçılıkta kullanılan filmler, filtreler ve flaşların tanımlanması ve kullanımı. 14-Fotoğraf çekiminde kullanılan yardımcı ekipmanların tanıtılması ve fonksiyonlarının bilinmesi.
11 10RAW Fotoğraflama ve özellikleri. 11-Fotoğrafta ışığın konuya etkilerinin bilinmesi ve renk modları. 12-Temel kompozisyon öğelerinin kavranması, altın kural ilkelerinin öğrenilmesi ve fotoğraftaki etkilerinin incelenmesi. 13-Fotoğrafçılıkta kullanılan filmler, filtreler ve flaşların tanımlanması ve kullanımı. 14-Fotoğraf çekiminde kullanılan yardımcı ekipmanların tanıtılması ve fonksiyonlarının bilinmesi. 10RAW Fotoğraflama ve özellikleri. 11-Fotoğrafta ışığın konuya etkilerinin bilinmesi ve renk modları. 12-Temel kompozisyon öğelerinin kavranması, altın kural ilkelerinin öğrenilmesi ve fotoğraftaki etkilerinin incelenmesi. 13-Fotoğrafçılıkta kullanılan filmler, filtreler ve flaşların tanımlanması ve kullanımı. 14-Fotoğraf çekiminde kullanılan yardımcı ekipmanların tanıtılması ve fonksiyonlarının bilinmesi.
12 10RAW Fotoğraflama ve özellikleri. 11-Fotoğrafta ışığın konuya etkilerinin bilinmesi ve renk modları. 12-Temel kompozisyon öğelerinin kavranması, altın kural ilkelerinin öğrenilmesi ve fotoğraftaki etkilerinin incelenmesi. 13-Fotoğrafçılıkta kullanılan filmler, filtreler ve flaşların tanımlanması ve kullanımı. 14-Fotoğraf çekiminde kullanılan yardımcı ekipmanların tanıtılması ve fonksiyonlarının bilinmesi. 10RAW Fotoğraflama ve özellikleri. 11-Fotoğrafta ışığın konuya etkilerinin bilinmesi ve renk modları. 12-Temel kompozisyon öğelerinin kavranması, altın kural ilkelerinin öğrenilmesi ve fotoğraftaki etkilerinin incelenmesi. 13-Fotoğrafçılıkta kullanılan filmler, filtreler ve flaşların tanımlanması ve kullanımı. 14-Fotoğraf çekiminde kullanılan yardımcı ekipmanların tanıtılması ve fonksiyonlarının bilinmesi.
13 10RAW Fotoğraflama ve özellikleri. 11-Fotoğrafta ışığın konuya etkilerinin bilinmesi ve renk modları. 12-Temel kompozisyon öğelerinin kavranması, altın kural ilkelerinin öğrenilmesi ve fotoğraftaki etkilerinin incelenmesi. 13-Fotoğrafçılıkta kullanılan filmler, filtreler ve flaşların tanımlanması ve kullanımı. 14-Fotoğraf çekiminde kullanılan yardımcı ekipmanların tanıtılması ve fonksiyonlarının bilinmesi. 10RAW Fotoğraflama ve özellikleri. 11-Fotoğrafta ışığın konuya etkilerinin bilinmesi ve renk modları. 12-Temel kompozisyon öğelerinin kavranması, altın kural ilkelerinin öğrenilmesi ve fotoğraftaki etkilerinin incelenmesi. 13-Fotoğrafçılıkta kullanılan filmler, filtreler ve flaşların tanımlanması ve kullanımı. 14-Fotoğraf çekiminde kullanılan yardımcı ekipmanların tanıtılması ve fonksiyonlarının bilinmesi.
14 10RAW Fotoğraflama ve özellikleri. 11-Fotoğrafta ışığın konuya etkilerinin bilinmesi ve renk modları. 12-Temel kompozisyon öğelerinin kavranması, altın kural ilkelerinin öğrenilmesi ve fotoğraftaki etkilerinin incelenmesi. 13-Fotoğrafçılıkta kullanılan filmler, filtreler ve flaşların tanımlanması ve kullanımı. 14-Fotoğraf çekiminde kullanılan yardımcı ekipmanların tanıtılması ve fonksiyonlarının bilinmesi. 10RAW Fotoğraflama ve özellikleri. 11-Fotoğrafta ışığın konuya etkilerinin bilinmesi ve renk modları. 12-Temel kompozisyon öğelerinin kavranması, altın kural ilkelerinin öğrenilmesi ve fotoğraftaki etkilerinin incelenmesi. 13-Fotoğrafçılıkta kullanılan filmler, filtreler ve flaşların tanımlanması ve kullanımı. 14-Fotoğraf çekiminde kullanılan yardımcı ekipmanların tanıtılması ve fonksiyonlarının bilinmesi.