Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Ayşe İri Öztürk *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1) Uçar, Tevfik Fikret. (2004). Görsel İletişim ve Grafik Tasarım, İnkılap Kitapevi. 2) Becer, Emre. (1997). İletişim ve Grafik Tasarım, Dost Yayınevi. 3) Twemlow, Alice. (2011). Grafik Tasarım Ne İçindir? (Çev.: Dalsu Özgen), Yapı Endüstri Merkezi Yayınları, İstanbul. 4) Weill, Alain. (2009). Grafik Tasarım (Çev.: Orçun Türkay), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul. 5) Bowers, John. /2011). Introduction to Graphic Design Methodologies and Processes: Understanding Theory and Application, John Wiley ve Sons, Inc., USA. 6) Arntson, Amy E. (2012). Graphic Design Basics, Wadsworth Cengage Learning, USA.

Dersin İçeriği

Bu derste grafik, grafik sanatlar, grafik tasarım, tasarım, iletişim tasarımı, görsel iletişim tasarımı gibi alanlara ait olan kavramlara ilişkin açıklama yapılması; bu alanın kapsamı ve içeriği hakkında detaylı bilgi verilmesi; göstergebilim disiplini kapsamında kodlama, kod çözümleme, yananlam, düzanlam, anlamlandırma gibi temel konuların kavratılması anlatılmaktadır. Başarılı reklam uygulamaları üzerine analizler yapılarak görsel iletişim tasarımı ürünlerinin amaçlanan iletişime uygun çözümlenebilmesi için tasarım süreci, tasarım ilke ve öğelerine ilişkin kuramsal bilgiler aktarılır. Öğrencilerin çözümlenmesi gereken tasarım problemine görsel iletişim ve yönbilgi (brief) içeriği doğrultusunda yaratıcı, işlevsel ve estetik açıdan en uygun çözümleme üretebilmesine ilişkin yaklaşımların kavratılması ders içeriği kapsamında yer almaktadır

Dersin Amacı

Bu derste grafik, grafik sanatlar, grafik tasarım, tasarım, iletişim tasarımı, görsel iletişim tasarımı gibi alanlara yönelik kavramlara ilişkin açıklama yapılması; bu alanın kapsamı ve içeriği hakkında detaylı bilgi verilmesi; göstergebilim disiplini kapsamında kodlama, kod çözümleme, yananlam, düzanlam, anlamlandırma gibi temel konuların kavratılması amaçlanır. Başarılı reklam uygulamaları üzerine analizler yapılarak görsel iletişim tasarımı ürünlerinin amaçlanan iletişime uygun çözümlenebilmesi için tasarım süreci, tasarım ilke ve öğelerine ilişkin kuramsal bilgiler aktarılır. Öğrencilerin çözümlenmesi gereken tasarım problemine görsel iletişim ve yönbilgi (brief) içeriği doğrultusunda yaratıcı, işlevsel ve estetik açıdan en uygun çözümleme üretebilmesine ilişkin yaklaşımların kavratılması amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin dönem süresince nasıl yürütüleceğine ilişkin bilgi verilmesi, grafik, grafik sanatlar, grafik tasarım, tasarım, iletişim tasarımı, görsel iletişim tasarımı gibi kavramlara ilişkin açıklama yapılması, bu alanın kapsamı ve içeriği hakkında detaylı bilgiler verilmesi.
2 Grafik, Grafik tasarım, tasarım, iletişim tasarımı, görsel iletişim tasarımı gibi kavramlara ilişkin açıklama yapılması, bu alanın kapsamı ve içeriği hakkında detaylı bilgiler verilmesi.
3 Grafik, Grafik tasarım, tasarım, iletişim tasarımı, görsel iletişim tasarımı gibi kavramlara ilişkin açıklama yapılması, bu alanın kapsamı ve içeriği hakkında detaylı bilgiler verilmesi.
4 Göstergebilim disiplini kapsamında kodlama, kod çözme, yananlam, düzanlam, anlamlandırma gibi temel konuların kavratılması.
5 Göstergebilim disiplini kapsamında kodlama, kod çözme, yananlam, düzanlam, anlamlandırma gibi temel konuların kavratılması.
6 Görsel iletişim tasarımı ürünlerinin amaçlanan iletişime uygun çözümlenebilmesi için tasarım süreci, tasarım ilke ve öğelerine ilişkin kuramsal bilgiler ışığında çeşitli uygulamalar üzerinden analiz yapılması, başarılı tasarımlar üzerine kuramsal analizler yapılarak görsel iletişim tasarımı ürünlerinin amaçlanan iletişime uygun çözümlenebilmesi sürecinin anlatılması.
7 Görsel iletişim tasarımı ürünlerinin amaçlanan iletişime uygun çözümlenebilmesi için tasarım süreci, tasarım ilke ve öğelerine ilişkin kuramsal bilgiler ışığında çeşitli uygulamalar üzerinden analiz yapılması, başarılı tasarımlar üzerine kuramsal analizler yapılarak görsel iletişim tasarımı ürünlerinin amaçlanan iletişime uygun çözümlenebilmesi sürecinin anlatılması.
8 Görsel iletişim tasarımı ürünlerinin amaçlanan iletişime uygun çözümlenebilmesi için tasarım süreci, tasarım ilke ve öğelerine ilişkin kuramsal bilgiler ışığında çeşitli uygulamalar üzerinden analiz yapılması, başarılı tasarımlar üzerine kuramsal analizler yapılarak görsel iletişim tasarımı ürünlerinin amaçlanan iletişime uygun çözümlenebilmesi sürecinin anlatılması.
9 Ara Sınav
10 Öğrencilerine ilham kaynağı olabilecek ve sektörde önemli izler bırakmış grafik tasarım uzmanlarına yer verilmesi, Örneğin; Paula Scher: Modern ve çağdaş tasarımlarıyla öne çıkan grafik tasarımcı ve Pentagram tasarım şirketinin ortağıdır. Milton Glaser, "I love NY" logosu ve Bob Dylan'ın afişleri gibi ikonik tasarımlara imza atmış olan grafik tasarım dehasıdır. Massimo Vignelli, Minimalist tasarımları ve tipografi konusundaki katkıları ile tanınan İtalyan grafik tasarımcıdır. Jessica Walsh, Genç yaşta büyük başarılara imza atmış ve renkli, çarpıcı tasarımlarıyla dikkat çeken bir grafik tasarımcıdır
11 Öğrencilerine ilham kaynağı olabilecek ve sektörde önemli izler bırakmış grafik tasarım uzmanlarına yer verilmesi, Örneğin; Paula Scher: Modern ve çağdaş tasarımlarıyla öne çıkan grafik tasarımcı ve Pentagram tasarım şirketinin ortağıdır. Milton Glaser, "I love NY" logosu ve Bob Dylan'ın afişleri gibi ikonik tasarımlara imza atmış olan grafik tasarım dehasıdır. Massimo Vignelli, Minimalist tasarımları ve tipografi konusundaki katkıları ile tanınan İtalyan grafik tasarımcıdır. Jessica Walsh, Genç yaşta büyük başarılara imza atmış ve renkli, çarpıcı tasarımlarıyla dikkat çeken bir grafik tasarımcıdır
12 Öğrencilerine ilham kaynağı olabilecek ve sektörde önemli izler bırakmış grafik tasarım uzmanlarına yer verilmesi, Örneğin; Paula Scher: Modern ve çağdaş tasarımlarıyla öne çıkan grafik tasarımcı ve Pentagram tasarım şirketinin ortağıdır. Milton Glaser, "I love NY" logosu ve Bob Dylan'ın afişleri gibi ikonik tasarımlara imza atmış olan grafik tasarım dehasıdır. Massimo Vignelli, Minimalist tasarımları ve tipografi konusundaki katkıları ile tanınan İtalyan grafik tasarımcıdır. Jessica Walsh, Genç yaşta büyük başarılara imza atmış ve renkli, çarpıcı tasarımlarıyla dikkat çeken bir grafik tasarımcıdır
13 Öğrencilerine ilham kaynağı olabilecek ve sektörde önemli izler bırakmış Türk grafik tasarım uzmanlarına yer verilmesi, Örneğin; Bülent Erkmen, Minimalist tasarımları ve kurumsal kimlik çalışmalarıyla tanınan Erkmen, uzun yıllardır sektörde önemli projelere imza atmaktadır. İhap Hulusi Görey, Türk ressam, grafik sanatçısı ve karikatüristtir. 1898 yılında İstanbul'da doğmuş ve 1986 yılında İstanbul'da vefat etmiştir. Görey, Türk karikatür sanatının önemli isimlerinden biridir. Esen Karol: Türkiye'nin önde gelen grafik tasarımcılarından biridir. Kitap kapakları, marka kimliği tasarımları ve afiş çalışmalarıyla tanınmaktadır. Aynı zamanda öğrencilere bu tasarımcıların hangi projeleri üzerinde çalıştıklarını, nasıl bir tasarım yaklaşımına sahip olduklarını ve hangi konularda öne çıktıklarını anlatarak öğrencilerin onlardan ilham alması sağlanmaktadır.
14 Öğrencilerine ilham kaynağı olabilecek ve sektörde önemli izler bırakmış Türk grafik tasarım uzmanlarına yer verilmesi, Örneğin; Bülent Erkmen, Minimalist tasarımları ve kurumsal kimlik çalışmalarıyla tanınan Erkmen, uzun yıllardır sektörde önemli projelere imza atmaktadır. İhap Hulusi Görey, Türk ressam, grafik sanatçısı ve karikatüristtir. 1898 yılında İstanbul'da doğmuş ve 1986 yılında İstanbul'da vefat etmiştir. Görey, Türk karikatür sanatının önemli isimlerinden biridir. Esen Karol: Türkiye'nin önde gelen grafik tasarımcılarından biridir. Kitap kapakları, marka kimliği tasarımları ve afiş çalışmalarıyla tanınmaktadır. Aynı zamanda öğrencilere bu tasarımcıların hangi projeleri üzerinde çalıştıklarını, nasıl bir tasarım yaklaşımına sahip olduklarını ve hangi konularda öne çıktıklarını anlatarak öğrencilerin onlardan ilham alması sağlanmaktadır.
15 Öğrencilerine ilham kaynağı olabilecek ve sektörde önemli izler bırakmış Türk grafik tasarım uzmanlarına yer verilmesi, Örneğin; Bülent Erkmen, Minimalist tasarımları ve kurumsal kimlik çalışmalarıyla tanınan Erkmen, uzun yıllardır sektörde önemli projelere imza atmaktadır. İhap Hulusi Görey, Türk ressam, grafik sanatçısı ve karikatüristtir. 1898 yılında İstanbul'da doğmuş ve 1986 yılında İstanbul'da vefat etmiştir. Görey, Türk karikatür sanatının önemli isimlerinden biridir. Esen Karol: Türkiye'nin önde gelen grafik tasarımcılarından biridir. Kitap kapakları, marka kimliği tasarımları ve afiş çalışmalarıyla tanınmaktadır. Aynı zamanda öğrencilere bu tasarımcıların hangi projeleri üzerinde çalıştıklarını, nasıl bir tasarım yaklaşımına sahip olduklarını ve hangi konularda öne çıktıklarını anlatarak öğrencilerin onlardan ilham alması sağlanmaktadır.
16 Final Sınavı