Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ali Tomak *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1) Keş, Yusuf. (2009). Elektronik Yayıncılık ve Web Tasarımı, Hiperlink Yayınları: 8, İstanbul 2) Yalçın, Hasan. (2015). Modern Web Tasarımı, (E – Kitap). 3) Cohen, Michael; Giangola, James P.; Balogh, Jennifer. (2004). Voice User Interface Design, Nuance Communications Inc. 4) Galitz, Wilbert O. (2007). The Essential Guide to User Interface Design: An Introduction to GUI Design, Wiley publishing, USA. 5) Stone, Debbie; Jarrett, Caroline; Woodroffe, Mark; Minocha, Shailey. (2005). User Interface Design and Evaluation, Morgan Kaufman Publishers, USA. Malewizc, M., Malewizc, D. (2020). Designing User Interfaces, Tropical House Mix.

Dersin İçeriği

Bu derste; web, mobil cihazlar (cep telefonu, tablet), kiosk ve etkileşimli dijital reklam panolarında arayüz tasarımı oluşturma ilke ve öğelerinin bilinmesi, alana özgü arayüz tasarımı bileşenlerinden olan erişilebilirlik, dolaşım, tipografik öğelerin okunabilirliği ve arayüzün kullanılabilirliğine ilişkin bilgilerin edinilmesi sağlanarak etkileşimli arayüz tasarımı kuramsal bilgi ve yöntemleri, dönem içi proje ve uygulamalarla pekiştirilerek gerçekleştirilir.

Dersin Amacı

Bu derste web, mobil cihazlar (cep telefonu, tablet), kiosk ve etkileşimli dijital reklam panolarında arayüz tasarımı oluşturma ilke ve öğelerinin bilinmesi, alana özgü arayüz tasarımı bileşenlerinden olan erişilebilirlik, dolaşım, tipografik öğelerin okunabilirliği ve arayüzün kullanılabilirliğine ilişkin bilgilerin edinilmesi sağlanarak etkileşimli arayüz tasarımı kuramsal bilgi ve yöntemlerinin dönem içi proje ve uygulamalarla pekiştirilerek gerçekleştirilmesi amaçlanır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin dönem süresince nasıl yürütüleceğine ilişkin bilgi verilir, sayısal arayüz tasarımı tanımlanarak, kullanım alanlarına ve literatüre ilişkin açıklamalarda bulunulur.
2 Bilgisayar ortamında web ve mobil uygulama olarak arayüz tasarımı gerçekleştirebilmek amacıyla ilgili yazılıma (Figma) teorik ve uygulamalı olarak başlanır.
3 Bilgisayar ortamında web ve mobil uygulama olarak arayüz tasarımı gerçekleştirebilmek amacıyla ilgili yazılıma (Figma) teorik ve uygulamalı olarak devam edilir.
4 Bilgisayar ortamında web ve mobil uygulama olarak arayüz tasarımı gerçekleştirebilmek amacıyla ilgili yazılıma (Figma) teorik ve uygulamalı olarak devam edilir.
5 Bilgisayar ortamında web ve mobil uygulama olarak arayüz tasarımı gerçekleştirebilmek amacıyla ilgili yazılıma (Figma) teorik ve uygulamalı olarak tamamlanır.
6 Sayısal arayüz tasarımı ilke ve öğeleri web ve mobil arayüz tasarımı örnekleri eşliğinde açıklanır. Sayısal arayüz tasarımı bileşenlerinden olan erişilebilirlik, dolaşım, tipografik öğelerin okunabilirliği ve arayüzün kullanılabilirliğine ilişkin açıklamalarda bulunulur, örnekler gösterilir, analitik değerlendirmeler yapılır.
7 Proje kapsamında belirlenen bir kuruluşa, hizmete ya da markaya yönelik mobil arayüz tasarımına başlanır.
8 Proje kapsamında belirlenen bir kuruluşa, hizmete ya da markaya yönelik mobil arayüz tasarımına devam edilir.
9 Ara sınav
10 Proje kapsamında belirlenen bir kuruluşa, hizmete ya da markaya yönelik mobil arayüz tasarımına devam edilir.
11 Proje kapsamında belirlenen bir kuruluşa, hizmete ya da markaya yönelik mobil arayüz tasarımına devam edilir.
12 Proje kapsamında belirlenen bir kuruluşa, hizmete ya da markaya yönelik web/kiosk arayüz tasarımına başlanır.
13 Proje kapsamında belirlenen bir kuruluşa, hizmete ya da markaya yönelik web/kiosk arayüz tasarımına devam edilir.
14 Proje kapsamında belirlenen bir kuruluşa, hizmete ya da markaya yönelik web/kiosk arayüz tasarımları tamamlanarak hem ödev olarak verilen tüm projeler kullanıcı etkileşimi, erişilebilirliği, dolaşımı, kullanılabilirliği ve estetiği açısından öğrenci katılımıyla incelenir hem de dersin dönem içi sürecine ilişkin genel bir değerlendirme yapılır.