Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
-Balkan coğrafyası ve stratejik önemi, -Balkan topluluklarının Balkan yarımadasını iskanı, -Balkanlarda ilk Türk varlığı, Osmanlı fetihleri ve Osmanlı hakimiyetinde Balkanlar, -İlkçağlardan günümüze Balkanlarda gelişen temel siyasal, kültürel ve sosyo-ekonomik gelişmeler, -Balkanlarda milliyetçi fikirlerin doğuş şartları, -Bölgenin Osmanlı egemenliğinden çıkışı ve Osmanlı sonrası Balkanlardaki Türk varlığı, -Çağdaş gelişmeler.
Dersin İçeriği
-Balkanlar El Kitabı, C. I-III, Vadi Yay., Çorum 2006. -Georges Castellan, Balkanların Tarihi, Milliyet Yay., İst. 1993. -Maria Todorova, Balkanları Tahayyül Etmek, İletişim Yay., İst. 2003, -Misha Glenny, Balkanlar 1804-1999, Milliyetçilik, Savaş ve Büyük Güçler, Çev: Mehmet Harmancı, Sabah Yay., İst. 2001. -Barbara Jelavich, Balkan Tarihi 18. ve 19. Yüzyıllar, Küre Yay., İst. 2006. -Aleksandre Popovic, Balkanlarda İslam, İnsan Yay., İst. 1995. -Andrew Barach Wachtel, Dünya Tarihinde Balkanlar. -Halil Akman, Paylaşılamayan Balkanlar. -Jezernik Bozidar, Vahşi Avrupa Batı’da Balkan İmajı. -Nedim İpek, Rumeli’den Anadolu’ya Türk Göçleri, Türk Tarih Kurumu Yay., Ankara 1996. -H. Yıldırım Ağanoğlu, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Balkanların Makus Talihi Göç, Kum Saati Yay., İst. 2001. -Abdülmecid Fehmi, Manastırın Unutulmaz Günleri, Yay.Haz: Ayşe Şen ve Ali Birinci. -Kemal Karpat, Balkanlarda Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk. -Mark Mazower, Balkanlar. -Michael Palairet, Balkan Ekonomileri 1800-1914.
Dersin Amacı
Asya’dan Avrupa’ya geçiş yolları üzerinde olup coğrafi ve kültürel bakımdan kavşak konumunda bulunan, bu yönüyle de tarihi değişim ve dönüşümlere tanıklık eden Balkan coğrafyasını daha yakından tanımak.